Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/18-04-2017/cvet
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/18-04-2017/cvet
Log in

В Банско бе представена първата книга за ски спорта „Светулките на Тодорка”

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

В Банско – зимната столица на Балканите, бе представена първата книга посветена на историята на ски спорта „Светулките на Тодорка”. Това е личната история на пионерът в ски спорта и почетен гражданин на Банско - Димитър Сугарев, за началото на организираните зимни спортове в града. История, започнала преди 60 години, за да бъде Банско днес един от най-съвременните курорти на Балканите и Европа, посрещал не едно международно състезание от най-висок ранг.

„Изреченото се забравя, писменото слово остава. Ние трябва да сме благодарни на г-н Сугарев за тази книга, за поредната книга за Банско, написана от банскалии. Тя дава едно различно лице на града ни, а именно за спорта, за неговата история. Всички ние за пореден път разбираме, че нищо не започва от днес или от вчера. Напротив, има си история. Тази история са я писали хора, отдали живота си днес Банско да бъде модерен ски център” заяви Икономов при представянето на книгата. „Пожелавам на Димитър Сугарев да бъде здрав, да бъде горд с написаното и направеното от него, защото това е неговия живот и както чухме, той е постигнал целта си” допълни още Икономов.

Книгата е един своеобразен мемоар, в която историята на ски спорта и на организираните спортни прояви в Банско е разказана през погледа на нейния основоположник Димитър Сугарев. Личност, имаща огромни заслуги за създаването на цяла армия от спортисти в Горския техникум, с което полага основите на масовия спорт в Банско и, разбира се, за ските като спорт и като съдба на много банскалии.

Заглавието „Светулките на Тодорка” крие дълбок смисъл.Това наименование изтъква светещите като светулки ратраци нощем, които обработват пистите, символ на постигнатото, за което Димитър Сугарев отдаде почти 60 години от живота си.

Мария Цигорийна представи блестящо спомените на Сугарев, събрани и описани в книгата, като не пропусна да благодари на Румяна, дъщерята на Димитър, за даденият й карт бланш и подкрепа, наемайки се с нелеката задача да напише книгата. „В процеса на писането, който продължи около 3 месеца, имах много срещи с бай Митан. Всеки път се изумявах на неговата бистра памет. За своите 87 години, той знаеше хората, с които животът го е срещал, с трите им имена, с навиците и съдбите им” допълни още тя. Близки и приятели, свързали живота си с автора на книгата, споделиха спомените си с всички присъстващи, като емоцията от преживяното през годините и днес се четеше на лицата им.

Димитър Сугарев не успя да присъства на срещата, но бе подготвил видео обръщение към всички гости, в което разказа за това свое отдавна мислено желание, да събере спомените си в книга. Книга, която да покаже на банскалии и света, че Банско заслужено получи приза Европейска столица на спорта за 2017 г.cvet-007

{gallery}news-kalo/18-04-2017/cvet{/gallery}