Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/06 05 2017 2
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/06 05 2017 2
Log in

В Добринище пресъздадоха ритуала „Топене на китки”

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

18338844 1887035861585593 1303290587 oНа най-големия и обичан пролетен празник – Гергьовден, в Добринище бе пресъздадена старата българска традиция „Топене на китки”. В този ден, от най-малките до най-възрастните жители на градчето, бяха облечени в пъстри носии, за да се потопят в древния обичай. Още от предишната вечер младите момичета бяха натопили своите китки във вода и оставили да пренощуват под цъфнал трендафил. На Гергьовден от ранни зори жителите на четирите махали в Добринище вече бяха на крак, пременени и усмихнати, за да „се извалят” в сутрешната роса за здраве. С китките те напръскаха къщите си за берекет и благополучие на цялото семейство, а на обед се събраха всички на площада, за да празнуват заедно. Кръшни хора и весели музиканти огласиха планинското градче, а за да ги поздравят за празника, към домакина кмета на града – Китан Галчев, се присъединиха заместник-кмета на община Банско – Асен Кирицов и народния представител Александър Мацурев. Те поднесоха приветствията на именника – кмета на общината Георги Икономов, който бе подготвил поздравителен адрес за случая.

„Радостен съм, че вие пазите жива тази традиция и отбелязвате празника с един обичай, който със своята пъстрота привлича все повече млади хора към богатството на фолклора. Това показва, че хората на Добринище тачат българското и го съхраняват за поколенията. Нека градът да продължава да се развива все така динамично като привлекателна туристическа дестинация, а Свети Георги да помага в делата ви” бе част от неговото приветствие.

{gallery}06 05 2017 2{/gallery}