Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/09-05-2017/de
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/09-05-2017/de
Log in

Банско отбеляза Деня на Европа

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

С открит урок под надслов „Час по Европа” в Банско бе отбелязан Денят на Европа. Ден, символизиращ стремежа към единство, мир и просперитет. Ден, който обединява в сърцата на хората два значителни момента от историята на континента – победата над фашизма и единна Европа.

Водещ на днешния урок бе Елеонора Барякова, която го откри с химна на Европа – „Одата на радостта”, а филм за историята на ЕС, подготвен от НЧ „Никола Вапцаров” – гр. Банско, маркира стъпките на развитие на съюза. Презентацията им на тема „Как работи Европейският съюз” онагледи механизма на работа на политическото и икономическо обединение в Европа.

Доказателство, че Европейският съюз вълнува младите хора на Банско са създадените есета на европейска тематика, които бяха представени в днешния празничен ден. Възпитаникът на Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров”, Костадин Янчовичин прочете своето есе на тема „Банско и ЕС”. Йоана Божкова и Теменужка Воденичарова, ученички в ПГЕЕ – гр. Банско, рецитираха есе на тема „Солидарността в Европа – безценно наследство за бъдещите поколения”. Есе, което остави трайна следа в съзнанието на всички присъстващи с финалните строфи, че солидарността не се измерва в милиони или злато и не се излага като ценна и рядка вещ на пазара, за която се наддава. „Тя се измерва с онези моменти, в които се чувстваме горди, че сме българи, че сме жители на 21-ви век, загърбили предразсъдъците, и че сме част от голямото семейство, наречено Европа”, допълниха те. Стихотворението „Принос към европейската история” на българския поет Ивайло Балабанов изпълниха Михаела Велева, Надежда Михайлова и Димитър Чавдаров.

Всички присъстващи на днешния урок, посветен на Европа, се убедиха е едно, а именно, че България заема своето заслужено място в европейското семейство – теза, която бе затвърдена с факти от Георги Питов, уредник в Музеен комплекс – Банско, като припомни, че най-европейската къща крепост в Банско е Веляновата къща, построена след натрупания опит на нейния собственик по време на търговските кервани из Западна Европа през 18 век. Иконната изложба, посветена на Банската иконописна школа, с основател Тома Вишанов, който учи живопис в Австрия, един от първите европейци в Банско, донесли в града западно-европейския барок, също е свидетелство за българския принос в европейската култура и ценностна система.de-001

{gallery}news-kalo/09-05-2017/de{/gallery}