Log in

Инициативата „Вкусът на България” на БНТ 2 събра на кръгла маса местни производители и представители на туристическия бранш

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Банско бе домакин на инициативата „Вкусът на България” от кампанията „Купувам българско” на БНТ2. Това бе първата среща на туристическия бранш с местните производители, на която бяха разисквани въпроси свързани с производството на даден продукт и предлагането му на гостите в ресторантите, механите и хотелите в региона. Местни млекопроизводители, земеделски производители, животновъди, пчелари и хотелиери изложиха своите проблеми, като търсиха съдействие за решаването им на национално ниво.

Градоначалникът на Банско, в компанията на Бисер Михайлов – областния управител на Благоевградска област, Владимир Хаджийски, експерт Областна Дирекция „Земеделие” – Благоевград, д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна Дирекция по безопасност на храните – Благоевград, Екатерина Генова – директор на Дирекция „БНТ СВЯТ И РЕГИОНИ” и Елена Чимева от БНТ – Благоевград, разискваха десетки казуси свързани с трудностите при пласиране на готовата продукция от производителите на местни и регионални потребители в лицето на хотели, механи и ресторанти.

„Чрез скъсяване пътя между регионалните производители и ресторантьорите и хотелиерите ще може произведеното в Банско, Разлог и района да стига до нашите места за хранене, където гостите да опитат вкусът на българската качествена и екологично произведена храна”, заяви на срещата кметът на Банско, Георги Икономов. „Купувайки местни, регионални продукти ние запазваме своята идентичност и стимулираме местното производство. Заявявам готовност да продължа да съдействам за подобряване на диалога между производители и туристически бранш чрез организиране на поредица от срещи с нашето домакинство”, допълни още Икономов.

В хода на дискусията стана ясно, че са необходими законодателни промени, които да скъсят пътя на домашно приготвени или произведени качествени продукти до крайните потребители в курорта.

vkus-bg-001

vkus-bg-002

vkus-bg-003