Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/23-05-2017/muzei
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/23-05-2017/muzei
Log in

Обектите от Музеен комплекс – Банско посрещаха посетители в Европейската нощ на музеите

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Жителите и гостите на Банско имаха възможността да посетят безплатно обектите от Музеен комплекс – Банско в Европейската нощ на музеите. В съботната вечер, от 19:00 до 23:00 часа, всички желаещи съпреживяха свидетелствата на завещаното от предците ни, белезите и символите на националната ни идентичност и гордост. Широко отворени бяха вратите на Къща музей „Никола Вапцаров”, Къща музей „Неофит Рилски”, Постоянна иконна изложба, Велянова къща, ДИЦ „Паисий Хилендарски” и Историко-етнографски комплекс „Радонова къща”.

В Дома на изкуствата бе представена изложба под надслов „Спомени скътани– късчета минало”, посветена на музейното дело в Банско. Дело, което тази година бележи 65 години от създаването на един от първите музеи в Пиринския край – Къща музей „Никола Вапцаров”.

„С откриването на Къща музей „Никола Вапцаров” се поставя началото на музейното дело в града. Сега, след толкова години, с умиление си спомняме за онази първа експозиция, разположена в дюкянджийските помещения на старата Вапцарова къща, в която преобладаваха малките снимки в рамки по стените. Зареждат се нови експозиции, нови музеи – все по-съвременни и атрактивни. Това е процес, погълнал много усилия, средства и всеотдайност”, обяви директорът Светла Барякова.

Вниманието на посетителите на изложбата бе привлечено от макетите на сгради, кули и ред исторически забележителности, дело на Михаил Чолев. Макетът на църквата „Света Троица”, една от емблемите на Банско, е негово дело, което отнело на бележития творец цели 9 месеца.

Човекът, отдал живота си да дири, съхранява и напасва частиците история на Банско, който в оставил една истинска съкровищница за града е Никола Елисеев, първият музеен работник в Банско.

В музейното дело, освен неуморните музейни специалисти, активно се включва и цялата общественост на Банско, както повелява отколешната българска традиция. Разбира се този труд не би намерил такава подобаваща реализация без всестранната постоянна подкрепа на общинското ръководство. В продължение на всичките тези години общината твърдо е стояла зад всяко начинание в областта на културата и в частност на музейното дело.

Международният ден на музеите е и ден на приятелите на музеите и по традиция всяка година на празника отдаваме дължимото на хората, които милеят за опазването на културно-историческото наследство. Израз на искрена благодарност към тях са дарителските грамоти, с които Музейният комплекс зачита своите най-верни съмишленици.

Художникът Валентин Климов бе удостоен с почетна грамота, за дарените негови творения, които обогатяват художествения музеен фонд. Подобни отличия получиха и Михаил Чолев и дългогодишният музеен сътрудник Светлана Дяконова – потомка на Хадживълчевия род.

Днес от разстоянието на изминалите 65 години, имаме основание да се гордеем с постигнатото и със самочувствието, че музеите са паметта и гордостта на Банско.

Гостуващата изложба на Исторически музей – Попово, „От киноцентъра до музейната витрина”, представи оригинален реквизит от филма „Капитан Петко войвода”.

Посетителите в Дома на изкуствата имаха възможност да опитат традиционни ястия и да вдигнат наздравица с чаша вино за шестдесет и петия рожден ден на музейното дело в Банско

Всички прояви, организирани от Музейния комплекс в града, през тази година ще бъдат подчинени на достойната годишнина.muzei-001

{gallery}news-kalo/23-05-2017/muzei{/gallery}