Log in

Кметът на Банско Георги Икономов участва в двудневно заседание на Комисията по туризъм и икономика към Националното сдружение на общините

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

DSC 6555

 Двудневно заседание в гр. Първомай се проведе на ръководената от кмета на община Банско, Георги Икономов, Комисия по туризъм и икономическа политика. Гост на деловия форум бе министърът на туризма Николина Ангелкова, която сподели с общинарите предвижданите в Закона за туризма изменения. Намаляване на административната тежест, премахване на прекатегоризацията, учредяването на туристически инспекторат, както и въвеждане на он лайн базиран регистър за отчитане на нощувките,  бяха част от дискутираните промени. По време на срещата, стана ясно, че общинските власти изразяват несъгласие с отпадането на прекатегоризацията, както и с частичното въвеждане на онлайн регистъра за нощувки.

„Предложеният от мен още преди години на тогавашния зам.-министър Иво Маринов, онлайн регистър за нощувките,  за радост вече е част от законовата уредба. Но бе изразено общо мнение от местната власт, този регистър да бъде валиден, както за местата за настаняване от клас „А”, така и за местата от клас „Б”. Друг момент, по който членовете на националното сдружение на общините изразихме възражение, е отпадането на прекатегоризацията. Тя съществува навсякъде в Европа, за да гарантира контрол върху предлаганите в туристическите обекти услуги” коментира темите Икономов и допълни, че НСОРБ ще внесе официално предложение със своето становище по готвените законови промени.

В рамките на заседанието на Комисията, кметът на Първомай Ангел Папазов откри изложението "Произведено в Първомай", на което бяха представени всички местни фирми от хранителната и винарската промишленост.