Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/10-07-2017/takane
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/10-07-2017/takane
Log in

Тъкане на „разбой” и пресукване демонстрираха в Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

С тъкане на „разбой” продължиха демонстрациите от Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско. В музей „Велянова къща”, Мария Кушлева – владееща умението на тъкане до съвършенство, разкри различни техники, които се използват в тъкачеството и демонстрира как нашите баби и прабаби са изработвали пъстри и красиви черги и килими, които и днес могат да бъдат видяни в някои стари бански къщи. По-смелите гости на музея, дошли специално за петъчната демонстрация, не пропуснаха да седнат на „разбоя” и да почувстват магията на тъкането.

Поредната изложба бе открита в Посетителски информационен център – Банско. Сашка Рупчина от Банско показа своите енергийни картини, подредени в изложбата „Пътят на сърцето”. Местната художничка представи и авторската си стихосбирка „Космическа любов”.

Песните на женска фолклорна група „Глазненски напеви” допринесоха за автентичната атмосфера на съботната демонстрация – пресукване, която се превърна в атракция за гостите на планинския курорт.

През летния сезон, всеки петък и събота в Посетителски информационен център – Банско продължават демонстрациите на бански занаяти, съпътствани от изложби на местни автори и занаятчии.

До 3 септември, жителите и гостите на Банско могат да се запишат на урок по народни танци, пеене, тамбура, гайда и да се включат в еднодневни турове до археологически комплекс „Св. Никола” и късноантична крепост„Ситан Кале”.takane-002

{gallery}news-kalo/10-07-2017/takane{/gallery}