Log in

Художничката Здравка Русева представи своя картина във френската резиденция на модния дизайнер Пиер Карден

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Художничката Здравка Русева участва в международна изложба в замъка на маркиз дьо Сад в Лакост, Южна Франция, който е собственост на модния дизайнер Пиер Карден.

Изложбата се организира от Световния фонд за изкуство и от Продуцентския център „Изкуство на бъдещето” в чест на 95 – годишния юбилей на Пиер Карден и 70 – годишнината от творческата му дейност.

Замъкът на маркиз дьо Сад освен зала за ревюта, разполага и с художествена галерия. В международната изложба в Лакост, от 19 до 25 юли, се представят общо 151 експоната: картини – живопис и графика, скулптури и други арт обекти.

Здравка Русева участва с картината „След танца”. Художничката от Банско е лауреат на трета награда от Международния конкурс по класическа живопис, категория „Натюрморт”, който се проведе в рамките на Седмицата на изкуството през март 2017 г. в Анкара, Турция. Пет месеца преди това тя взе участие в изложбата – конкурс и Седмицата на изкуствата в Москва. През тази пролет авторката представи в родния си град 75 маслени картини и графика в своята трета самостоятелна изложба. Месец по-късно показа свои картини на ХVІІІ-тия Международен фестивал „Мелнишки вечери на поезията” в гр. Мелник, където беше удостоена с наградата на Издателска къща „Ирин Пирин” за цикъла стихотворения, посветени на Банско и Пирин.

Освен престижната си изява във Франция, през този месец Здравка Русева вписа още едно авторитетно международно участие в творческата си биография. Тя се кандидатира за международната арт премия за художници „Luxembourg Art Prize – 2017”. В надпреварата за премията от 25 000 евро, носителят на която ще бъде обявен в Люксембург през септември, художничката представи три свои картини. Както тя споделя, участието й в двете европейски държави отбелязват нов етап от творческия й път.

Картините „След танца” и триптихът „Гледна точка”, очертават посоката, в която художничката продължава своите творчески търсения – абстрактната и авангардната живопис.

През следващия месец Здравка Русева ще участва в обща изложба на български творци, а от 25 до 29 август ще представи своите картини в Туристическия информационен център в Банско.

Журналист по професия и образование, художник и поет по призвание, Русева има зад гърба си четири самостоятелни и шест общи изложби в България – в София, Добрич, Банско, както и международни изяви в Русия, Турция, Кралство Люксембург, Франция.

ruseva-2

ruseva-001

ruseva-1