Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/07-08-2017/izlojba
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/07-08-2017/izlojba
Log in

В Домa на изкуствата – Банско, откриха изложбата „Живопис, Графика, Стъкло”

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

По случай Юбилейния 20-ти Международен джаз фестивал, в Дома на изкуствата в Банско бе открита изложбата „Живопис, Графика, Стъкло”, по програма „Произведено в България”.

В рамките на Джаз фестивала, до 12 август, жителите и гостите на планинския курорт ще имат възможността да се насладят на творбите на десет талантливи художници – Андрей Янев, Александра Велева, Александър Станев, Калина Кралева, Дарина Янева, Иван Димитров, Петър Великов, София-Хара-Хадзопулу, Цветанка Грънчарова и Цветан Лазаров.

Александра Велева - Туши и София Хадзопулу, млади автори, които творят в областта на художественото стъкло, представиха произведенията си в изложбата „Живопис, Графика, Стъкло” в Банско.

На откриването авторките споменаха думите на чешкия автор Рубичек „Стъклото е като джаз / Skloejakojazz”, обвързвайки изкуството от стъкло и неговата непридвидима природа с експресивното звучене на джаза.

Творбите на двете дами са като антиподи, София Хадзопулу е представила морската градина, характерна със своята нежна гама и корали, а Александра Велева разработва серия от графични петна, образували се от изгарянето на органика в стъклото. Водата и огъня са основополагащи елементи в създаването на форми от стъкло, в творбите на авторките. Антиподите – огън и вода проличават ясно и категорично в Серията „В морската градина“ и „ Пух и прах“.

Серията „Пух и прах” е съдадена с изгаряне на органични и неорганични материали с техниката фюзинг. Защо „Пух и прах“? Защото перата влизат в стъклото като пух, но минавайки през температура от около 730 градуса се превръщат на прах, но оставят своите следи.

Серията „В морската градина“ е комбинация от органични и неогранични материали – духано стъкло, фюзинг и корали. Част от произведенията са от чешки оловен кристал. Творбите представят силата на морето, затворена в крехкостта на стъклото, преоблагават пастелните тонове, наподобяващи морската пяна, която в някои от творбите обгръща корали или самото пространство.izlojba-001

{gallery}news-kalo/07-08-2017/izlojba{/gallery}