Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/16-08-2017/bogorodica
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/16-08-2017/bogorodica
Log in

Храмовете в община Банско се изпълниха с миряни, за да почетат Голяма Богородица

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

На Голяма Богородица стотици миряни се стичаха към храмовете в населените места на територията на община Банско, за да запалят свещ за здраве и да отправят своите молитви към Божията Майка за здраве и благоденствие.

Два храма в землището на планинската община честваха своя храмов празник –„Успение Богородично” в Банско и „Успение на Пресвета Богородица” в Добринище. По традиция бяха приготвени десетки курбани за здраве, осветени от свещениците в присъствието на кмета на общината Георги Икономов и народния представител Александър Мацурев.

Преди 333-години църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Добринище, една от най-старите в района, е била осветена за първи път. През миналата година й бе възстановена фасадата и покрива, като в момента върви процес по изографисване.

Старата църква „Успение Богородично”, намираща се в Гробищния парк на Банско, привлича с красивия и изящен иконостас и икони, дело на Банската живописна школа. Част от иконостаса е бил обгорен и предстои точното му възстановяване според оригинала.bogorodica-001

{gallery}news-kalo/16-08-2017/bogorodica{/gallery}