Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/05-10-2017/chestvane
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/05-10-2017/chestvane
Log in

Банско чества 105 години от своето Освобождение

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

На днешната дата през 1912 година, Банско е освободено от турска власт и 5-ти октомври по традиция се чества като празник на града. Паметният ден започна с тържествена Света литургия в храма „Света Троица”, която премина в благодарствен молебен за всички, участвали в Освободителните движения, както и за здравето на празнуващите в днешния ден.

„Ако има българска земя, която никога не е свеждала глава пред османските поробители, която на всяко насилие е отвръщала с пушечен изстрел, то това е нашата земя! Това никога не бива да се забравя! Не бива да се забравя, че тук не е имало къща, която да не е била почернена, не е имало род, който да не е дал свидни чеда, потеглили към безсмъртието! И всичко това заради онзи непримирим дух на банскалии! Този дух е кънтял в суровото слово на Паисий, в учеността на Неофит Рилски. Живял е гърдите на Терзи Никола и Кир Благо Тодев. Осмислил е героизма на смъртната чета на Радон Тодев. Пазил е керванджиите, които не само са търгували по света, но са прекарвали и оръжие за националното ни освобождение.

Този дух е жив и днес, така, както е жива паметта ни за героите и мъчениците ни. За тях, в Банско няма смърт, няма забрава!

И когато честваме днес деня на нашата Свобода, ние сме все така решими да изпълняваме заветите на великите наши предци. Все така решими да строим с памет, самочувствие и вяра. Днес Банско е Зимна столица на Балканите, Най-добра фестивална дестинация на Балканите, Европейски град на спорта, носител на десетки други отличия...Това стана възможно, защото бъдещето на нашия град си струва усилията, нашите и на тези преди нас.

И нека Бог да бди над всички нас и над делата ни!

Честит празник, скъпи съграждани!

Честита Свобода!!” бе част от тържественото слово, произнесено от кмета Георги Икономов пред паметника „Банско помни героите”. На Възпоменателната церемония присъстваха още заместник-областния управител на област Благоевград Иван Стоянов, кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на Общински съвет – Разлог, д-р Мария Копанарова, председателят на Общински съвет Петър Баряков, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и граждани. В знак на почит към хилядите, дали живота си по време на Националното освободително движение на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.

По-рано през деня, официално бе открит паметникът Хачкар (в превод от арменски - Каменен кръст). Инициативата е на Съюза на арменците в България в лицето на председателя му Арутюн Овсепян, като кметът Икономов, подаде ръка и предостави терен за неговото поставяне. Банско и Денят на неговото Освобождение, бе избран от българските арменци с оглед на сходната съдба на двата православни народа с общ поробител, както и свързващото звено - Пейо Яворов, голям приятел, както на Банско, така и на арменския народ. Паметникът е с формата на кръст, като в основата му са вградени безсмъртните Яворови слова „Братя, хвърляйте фесовете. От днес сте вече свободни българи”.

Кулминацията на празника е концерта на обичания от всички българи Влади Ампов – Графа, както и любимото спортно състезание за деца – „Детето риболовец без дрога!”.chestvane-005

{gallery}news-kalo/05-10-2017/chestvane{/gallery}