Log in

Кметът на Банско бе домакин на среща между министър Ангелкова, туристическия бранш и държавните институции

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

bansko-angelkova-05Кметът на Банско, Георги Икономов, бе домакин на станалата традиционна среща между министъра на туризма Николина Ангелкова, представители на държавните институции и местния туристически бизнес. В разговора се включи още областния управител Бисер Михайлов. В навечерието на зимен сезон 2017/2018 г. те обсъдиха готовността за посрещането на засиления туристически поток и текущите въпроси в тази сфера.

Представителите на бранша заявиха недоволството си от ниските цени, на които се работи, което води до занижаване на качеството на предлаганата услуга.

„Тази среща се превърна в добра традиция, предоставяща възможност да бъдат обсъдени актуалните проблеми в туристическия сектор и заедно да търсим най-верните решения. Отново заявявам подкрепата си към бранша по отношение на формирането на по-справедливи цени на предоставяните от тях услуги. В крайна сметка предоставяме европейски условия и заслужаваме европейско ниво на заплащане. В момента РЗИ е единствената институция, оправомощена да следи за нивото на шума. В тази връзка скоро ще проведем нарочна среща, на която да коментираме казуса, след което ще инициирам законодателни промени, които да позволят контролът да бъде упражняван и на местно ниво, т.е. да има по-гъвкава система за санкции на нарушителите” заяви Икономов по време на дискусията. Той отправи апел към хотелиерите да използват екологични горива за отопление. „Ще предложа на Общинския съвет да бъдат приети данъчни облекчения за стимулиране на процеса”, добави градоначалникът.

Областният управител, г-н Михайлов, сподели намерението да бъде подобрен достъпа от Македония през ГКПП Станке Лисичково чрез рехабилитация на пътната мрежа. Това се налага, за да се отговори на увеличения обмен на хора, стоки и услуги между нашата страна и македонските ни съседи.

Стана ясно, че Община Банско е активната страна за създаването на Организация за управление на туристическия район „Рила – Пирин”, в който попадат още 22 общини в региона. Основните цели на общата организация са създаването на обща стратегия за развитие, на обща маркетингова и рекламна политика, която да подобри конкурентноспособността на региона на европейския и световен туристически пазар. Учредителната среща се предвижда за началото на месец декември.

Министър Ангелкова сподели за предвижданите промени в Закона за туризма, касаещи облекчения в режима за категоризация и пакетните пътувания. Тя  уточни, че друга важна промяна в този първи законопроект е създаване на звено за контрол към Министерството на туризма. „Промяната включва административен контрол и прехвърляне на правомощията от Комисията за защита на потребителите (КЗП) към Министерството на туризма. Това се налага, за да се завърши изцяло създаването на самостоятелно Министерство на туризма, което започна преди три години. Това звено се надявам да заработи от следващата година и през януари-февруари да започне неговото функциониране“, обясни министърът.

Тя припомни, че Министерството на туризма със съдействието на общинската управа, на кмета и на туристическия бранш в Банско, е създало през миналата година работна група за планински туризъм. Те предвиждат облекчено изграждане на ски писти и съоръжения, особено, когато се говори за такива курорти като Банско, Боровец, Пампорово и Витоша,