Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/05-12-2017/koncert
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/05-12-2017/koncert
Log in

Банско отбеляза с концерт Международният ден на хората с увреждания

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

С празничен концерт, посветен на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември, Банско почете хората в неравностойно положение.

Самодейните състави към читалище „Димитър Благоев” – гр. Добринище и гост-изпълнителя Боряна Карпузова, създадоха истински празник в препълнения салон на читалище „Никола Вапцаров” в зимния курорт. Гост на събитието беше кметът на общината Георги Икономов и българския актьор Калин Сърменов. В своя поздрав към присъстващите градоначалникът изтъкна важността от обществен диалог за проблемите на хората с увреждания, както и нуждата ударението да бъде върху човека, неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

„Въпреки че с усилията си държавни и неправителствени организации бавно, но необратимо променят негостоприемната социална среда, обществото ни все още дължи много на хората с увреждания. Дължим подкрепа и на родителите на деца с увреждания, решили да дадат на тези деца шанса да растат в семейна среда. Поздравявам всички социални работници за самоотвержения им труд. Пожелавам им здраве, силен дух и вяра в мисията, която изпълняват” заяви от сцената Икономов.

По време на събитието бяха връчени грамоти за принос към хората с увреждания в четири категории. За социален партньор на 2017 г. бяха обявени училищата НУ „Св. Паисий Хилендарски” и СУ „Неофит Рилски”, ОДЗ „Здравец” и Сдружение „Избор”. За работодател на 2017 г. бе отличен ресторантьора Лазар Дурчов, който успешно наема лица в неравностойно положение. За дарител на 2017 г. бе обявена неправителствената организация “Sunflower”, създадена от постоянно живеещи в Банско английски граждани. Тази общност постоянно подкрепя хората в неравностойно положение, като в момента с техни средства се оборудва зала в Дневен център „Здравец” – гр. Банско.

Във фоайето на читалището Заведенията за социални услуги организираха благотворителен базар. Изделия, изработени от лицата, потребители на социални услуги, се продаваха от тях самите в подкрепа на малката Мартина от Банско.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъп до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.koncert-012

{gallery}news-kalo/05-12-2017/koncert{/gallery}