Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/07-12-2017/vapcarov
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/07-12-2017/vapcarov
Log in

Българо-македонско отбелязване на 108-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров в Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

108-та годишнина от рождението на един от най-великите поети на България – Никола Вапцаров, бе отбелязана тържествено в родното му място. Официалното събитие бе съвместно дело на община Банско, Фондация „Българска памет” с председател д-р Милен Врабевски, и четири български и македонски училища. Учениците от ОУ „Никола Вапцаров” – гр. Струмица, Гимназия „Яне Сандански”– гр. Струмица в Македония, съвместно със своите връстници от ПЛТГ „Никола Вапцаров” – гр. Банско и Гимназия „Никола Вапцаров” – гр. Белица, се включиха в тържеството. То бе част от общ българо-македонски проект, посветен на живота и творчеството на поета-хуманист.

„Днес отбелязваме 108-та годишнина от рождението на едно от най-големите имена в българската поезия – това на родения в Банско Никола Вапцаров. За краткия си, но съдържателен живот, той успява да остави ярка следа не само като творец, но като човек с главно „Ч” – човек със силна вяра в хората, в бъдещето и във хуманизма. Чест и удоволствие е за мен да приветствам днес сред нас, председателя на Фондация „Българска памет” – д-р Милен Врабевски, както и учениците от три учебни заведения, избрали Вапцаров за свой патрон, и техните връстници от Гимназия „Яне Сандански”– гр. Струмица. Посланията на българския поет са живи и днес. Очевидно е, че те надхвърлят физическите граници на българската държава и народ. Поздравявам директорите на учебните заведения за проявената инициатива. Това е доказателство за непреходността на словото на Вапцаров” заяви заместник-кметът Асен Кирицов в своето обръщение.

В края на честването бяха поднесени венци и цветя пред неговия паметник от признателната общественост.vapcarov-001

{gallery}news-kalo/07-12-2017/vapcarov{/gallery}