Log in

Абстракция по мотиви на банската черга – първа в Италия

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Картината на Здравка Русева „Багрите на три столетия – топлината и непреходността на старинната българска черга”  е класирана на първо място в Международния конкурс по абстрактна живопис, в категория - геометрична абстракция в Италия. Картината е представена в  десетдневна изложба в гр. Кальяри, остров Сардиния през м. ноември, а резултатите от конкурса бяха обявени преди дни.  Картината е с размери 80 х 100, и е изпълнена с акрил. Показана е за първи път през м. август в родния град на авторката, по време на нейна самостоятелна изложба.

Здравка Русева е почерпила своето вдъхновение за картината от шарената  банска черга на „бабки” и от празничните народни носии, характерни за града. Нейната идея е да предаде онази топлина и колорит, с които ни зарежда шарената черга, да подчертае  символиката  на орнаментите и цветовете в  банските тъкани и  тяхната непреходност, да възроди всичко това в съвременния български дом под нова форма.

Авторката Здравка Русева не е професионален художник, но въпреки това  печели трета награда от Международен конкурс по класическа живопис, категория – натюрморт, през м. март 2017г. в  Анкара, Турция. Участва  със свои картини в редица изложби у нас и в чужбина:  в  РУСИЯ през ноември 2016 в столицата  Москва;  в ТУРЦИЯ през  март 2017г. в столицата  Анкара; в  Люксембург през лятото на  2017;  във Франция, в резиденцията на Пиер Карден в гр. Лакост, през м. юли 2017г., и през ноември на о. Сардиния, Италия.

tcherga