Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/world cup day 1
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/world cup day 1
Log in

Три дни Банско е световен център на зимните спортове

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

IMG 8308Три поредни дни Банско приковава вниманието на света с последния кръг от Световната купа по сноуборд преди Зимната олимпиада в Пьонгчанг. В чест на рожденика, Радо Янков, който нямаше късмет в първия ден от състезанието и отпадна още в квалификациите, домакинът на първенството Георги Икономов, му поднесе специалитетът на планинския курорт – бански бут. Това се случи по време на церемонията по официалното откриване на стартовете в Банско. На нея присъстваха още г-н Цеко Минев – председател на БФСки, заместник-министъра на туризма, г-жа Ирена Георгиева и министъра на спорта – г, Красен Кралев, който имаше честта и удоволствието официално да открие Купата.  Освен апетитния подарък, обвит с червена панделка, най-добрият български сноубордист получи торта от генералния спонсор на БФСки и Световната купа – Fibank. Сред наградите е и брандираната с лика му кабина, която от "Юлен" направиха в чест на празника му и постигнатите големи успехи.

Стартовете на Бъндеришка поляна бяха видяни на живо от над 2000 зрители. Да видят купата дойдоха също големите футболисти от близкото минало Веселин Балевски, Наско Сираков и Лъчезар Танев. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев похвали домакините от БФСки и община Банско за отличната организация за Световната купа.

„Благодаря на държавата в лицето на министър Кралев, както и на БФСки за чудесната организация, времето също е с нас. Ние отново сме във фокуса на всички световни медии. Ще продължим да работим затова, спортистите и гостите на града да се чувстват добре в Банско, и да отнесат хубави спомени и преживявания оттук. 54 държави предават този спортен форум. Не е нужно да казваме какво е значението на една такава реклама за България и българския спорт” заяви Икономов и допълни, че подобни спортни събития от световна величина показват безмислеността на споровете, които се разразяват в България по отношение изграждането на допълнително инфраструктура за зимни спортове.

Стартовете от първия ден донесоха победа за  Естер Ледецка  от Чехия, а при мъжете победител стана Джей Джей Андерсън от Канада, който е и най-възрастния участник. В събота (27 януари) ще се проведат състезанията в бордъркроса, където ще участва Александра Жекова. В неделя (28 януари) са вторите стартове в паралелния гигантски слалом.

{gallery}world cup day 1{/gallery}