Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/09-03-2018/sreshta
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/09-03-2018/sreshta
Log in

Георги Икономов: Местната общност следва да има право на своята решаваща позиция за бъдещето на своя регион

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Кметът на община Банско беше домакин на работна среща в рамките на консултантска мисия на представител на Международния съюз за защита на природата IUCN в Национален парк Пирин. На срещата присъстваха вицепремиерът по икономическите и демографските въпроси г-н Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, кмета на община Разлог – Красимир Герчев, заместник-кмета на община Сандански - Вангел Анталавичев, представители на общините Симитли и Гоце Делчев. Задачата наконсултанта, г-н Херве Летие, е да изготви доклад за съответствието на проекта за План за управление на Национален парк Пирин с ангажиментите, поети от държавата по време на 40-та сесия на Комитета за световно наследство през 2016 г.

По време на дискусията кметът Икономов се обърна към международния експерт с думите: „Приемаме вашата мисия в качеството си на независим и обективен експерт, който очакваме да даде своето обективно мнение както за действащия план за управление, както и на Проекта на новия План за управление. Използвам възможността да призова г-н Летие да вземете под внимание, че каквото и да е човешко действие на територията на парка, ще възпроизведе някакво въздействие. Базова истина е, че туризма е най-щадящата природата икономическа дейност. Оперирането на ски зоната е довело до много позитиви – минимизиране на безработицата, дори се наемат близо 5-6 хиляди работещи в сферата на туризма по време на активния зимен сезон, местната икономика и показателите за качество на живот се повишиха. Дълбоко вярвам, че местната общност следва да има право на своята позиция за посоката на развитие на региона, съобразно българското и европейското законодателство. В заключение бих добавил един красноречив факт: след като бе монтирана камера за видеонаблюдение на преминаващите автомобили в посока на планината, бе отчетено, че само за 15 дни в Пирин са навлезли близо 27 000 автомобила. Никакви екологични препоръки не могат да ме убедят, че изграждането на щадящите лифтови транспортни средства биха въздействали по-силно върху околната среда от въглеродните емисии, които изхвърля в природата всеки един от тези автомобили.”

„Беше дискутирано забавянето на Плана за управление и беше заявено нашето желание да  има ясно развитие на НП „Пирин” през следващите години”, обясни министър Димов след срещата. Представителите на местната власт заявиха, че е необходимо постигане на баланс между развитието на местната икономика и опазването на природата. Те бяха категорични, че опазването на природното богатство на НП „Пирин” е от най-голям интерес за местното население.

„Не съм тук, за да взимам решение, не мога да позволя или да забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който евентуално да помогне на правителството. Тази мисия е съвещателна, IUCN може да съветва да се постъпи по определен начин и да предприемат определени действия“, уточни експертът Херве Летие.

„Г-н Летие препоръча да се подготви дългосрочна визия на ски зоната”, каза Икономов по време на брифинг след срещата. „Но това е невъзможно в момента, защото сегашният План за управление е изключително рестриктивен и блокиращ. Искаме по-гъвкав, действащ  и практичен план. Чак тогава можем да имаме дългосрочна визия“, допълни той. Той благодари на МОСВ, че отговорно подхожда към проблема. „Убеден съм, че обединяването на усилията на местната общност и изпълнителната власт ще доведе до правилни решения. В този ред на мисли благодаря на вицепремиера г-н Симеонов за присъствието му на срещата”.
„Моето присъствие тук е за да подчертая важността на развитието на тази икономическа зона, тъй като тук туризма е основен поминък, и да заявя пред г-н Летие необходимостта от решаването на този проблем”, каза вицепремиерът Валери Симеонов.sreshta-001

{gallery}news-kalo/09-03-2018/sreshta{/gallery}