Log in

Орлин Горанов с концерт в Банско по случай 106-та годишнина от Освобождението на града

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Едноседмична празнична програма, посветена на Деня на Банско – 5 октомври, е подготвила общинската администрация в планинския град, със съдействието на културите и спортните организации.

Зимната столица на Балканите, лятната фестивална дестинация на България, града с най-много усвоени средства на глава от населението и с доказано най-прозрачно управление според изследванията на неправителствените организации, предстои да отбележи 106-та годишнина от своето Освобождение с поредица от събития.

Празничната програма ще започне със инициатива, насочена към най-важната част от населението – децата. С огромно желание и отдаденост спортните клубове в града са подготвили Детски спортен празник под мотото „Растем здрави и силни“. Велородео с колела и тротинетки, състезателна игра „Удари перото най-далеч“ и още много забавления очакват малчуганите, които отидат в Градския парк в понеделник, 1 октомври, от 16:30 ч.

На 2 октомври танцов състав „Пиринско настроение“ ще отбележи своя 10 годишен юбилей с фолклорния спектакъл „Една приказка без край“. Началото е в 18:30 ч. в салона на читалище „Никола Вапцаров“.

"Родовата памет разказва" е заглавието на любопитната изложба на родословни дървета на известни бански фамилии, изработени от Маргарита Асенова Голева. Музеен комплекс – Банско организира културната проява на 3 октомври от 17:30 ч. в Дома на изкуствата. По време на проявата ще се проведе също награждаването на призьорите в градския конкурс “Красивите градини на Банско”.

На 4 октомври от 17:30 ч. деца със специални потребности от Детски център "Здравец" и ученици от общинските училища в града ще участват в детски театър по мотиви на А. Милн и неговото любимо произведение „Мечо Пух“. Заедно, рамо до рамо, децата без проблеми в развитието и тези, които са родени специални, ще покажат, че обичта и уважението нямат физически граници. Със събитието Дневен център за лица в неравностойно положение „Здравец“ отбелязва 20 години от своето основаване. Мястото на събитието е салона на читалището.

Празничният 5 октомври ще започне с празнични камбани и Света литургия в Църквата „Св. Троица”. С тържествено възпоменание пред паметника „Банско помни героите“ ще бъдат почетени всички герои, дали своя жертвен принос за свободата на планинския град. Програмата ще продължи с риболовния турнир "Детето риболовец без дрога" на язовир „Белизмата“, с детска кинопанорама и дори с откриванена "Ултрамаратон Пирин Ултра 2018“.

Черешката на тортата по случай Денят на Банско ще бъде концертът на обичания от поколения българи, галантния чаровник Орлин Горанов. Певецът с най-изящния тенор в България, ще изпълни за своята публика в Банско, може би най-красивата българска поп песен „Светът е за двама“ и още много други свои хитове. Музикалният празник ще започне от 18:30 ч. на пл. „Никола Вапцаров“, а пищна заря в небето на Пирин ще сложат финалната нотка в празненствата.

koncert-002

koncert-001

koncert-003

koncert-004