Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/05-10-2018/bansko-106-godini
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/05-10-2018/bansko-106-godini
Log in

106 години Свободно Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

С тържествена Света литургия в църквата „Св. Троица” и под звуците на камбанен звън, започнаха тържествата по случай 106 годишнината от Освобождението на град Банско. Кметът Георги Икономов, председателят на Общинския съвет – Петър Баряков, ръководството на администрацията, общински съветници и граждани, се включиха в благодарствения молебен, за да почетат делото на своите предци – герои и мъченици в името на свободно Банско.

„Днес, в деня на нашия празник, ние, родените тук, продължаваме да вярваме, че няма земна и човешка сила, която да победи българския народ, да победи устрема на банскалии да живеят свободно. Тази наша вяра не се ражда само от привързаността ни към нашия град, а от вечната истина, че забравата е безсилна пред подвига и саможертвата на нашите герои и мъченици.

Днес ние вървим уверено напред, защото сме венчани за делото и духа на тези преди нас, онези, за които България бе всичко, а за Банско си струваше да се умира!

И никак не е случайно, че Банско сега е Зимна столица на Балканите, най-добра фестивална дестинация на Балканите, Европейски град на спорта, носител на десетки други отличия, че днес светът ни познава като дом на световни състезания, че градът ни става все по-красив и гостоприемен. Защото за нас, и лично за мен, това е истинската, синовната почит към безсмъртните наши предци, онези, които с кръвта от посеченото ни Отечество, миропомазаха нашата Свобода!

Да помним, да не жалим усилия и да градим! Да продължаваме заедно, така както заедно останаха те в олтара на нашата памет, в олтара на Отечеството!

Да живее Банско и Бог да пази България!

Честит празник, скъпи съграждани! Честита Свобода!” бе тържественото слово, произнесено от Икономов пред паметника „Банско помни героите”. На Възпоменателната церемония присъства още заместник-кметът на община Разлог Венцислав Гърменов, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и граждани. В знак на почит към хилядите, дали живота си по време на Националното освободително движение на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.

Кулминацията на празника е концерта на обичания от всички българи Орлин Горанов, както и любимото спортно състезание за деца – „Детето риболовец без дрога!”.bansko-106-godini-001

{gallery}news-kalo/05-10-2018/bansko-106-godini{/gallery}