Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/25-10-2018/socialni
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/25-10-2018/socialni
Log in

Втора национална среща на социалните експерти се проведе в Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Втората национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините се проведе в Банско. Организирана от Националното сдружение на общините, повече от 150 общински ръководители и експерти обсъждаха националните политики в социалната сфера и обмениха добри практики. Форумът премина с присъствието на заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, изпълнителния директор на НСОРБ, Силвия Георгиева и председателя на Националния алианс за социална отговорност Георги Георгиев.

Домакинът, кметът Георги Икономов, откри събитието с пожелание за ползотворна работа.

„Зрелостта на едно общество проличава по отношението му към слабите членове на това общество. Банско има своите достойнства в тази сферата - с 42 годишната си история и с 16 различни вида социални услуги успяваме да обхванем голяма част от нуждите, които имат хората в неравностойно положение. За възрастните хора имаме домашен социален патронаж, проект „Топъл обяд”, Център за настаняване от семеен тип в село Места, както и центрове за стари хора във всички населени места в общината.

За децата с увреждания вече 20 години работи Дневен център „Здравец”, и четири защитени жилища. Центърът за социална рехабилитация и интеграция пък е предназначен за всички хора, които в някакъв момент от живота си имат нужда от специализирана подкрепа от и консултиране. При това напълно безплатно. Функционира също дневен център за пълнолетни лица с увреждания. А най-новаторската ни услуга е създаването на социално жилище със специален статут. То е предназначено за плавно преминаване в реалния живот за потребителите на защитените жилища, които трябва да освободят мястото си. Така оказваме подкрепа към тези млади хора, в голямата си част напълно сами в живота” изтъкна той.

Участниците във форума посетиха на място голяма част от предоставяните социални услуги и се запознаха с условията там, както и с потребителите им.socialni-002

{gallery}news-kalo/25-10-2018/socialni{/gallery}