Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/13-11-2018/petroshani
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/13-11-2018/petroshani
Log in

Банско и Петрошани, Румъния, отбелязаха 10 годишнина от побратимяването си

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Делегация от Община Банско, водена от кмета Георги Икономов, бе на официално посещение в град Петрошани, Румъния, по повод честването на 10 годишния юбилей от побратимяването на двата града. Заедно с председателя на Общинския съвет, Петър Баряков, секретаря Иван Кадев и проф. д-р Румен Пандев, те се срещнаха с кмета на румънския град Тибериу Якоб – Ридзи.

„Смисълът от сдружаването е оказването на взаимопомощ. Споделяне на отговорности и общи ценности. Днес, заедно с моя румънски колега Тибериу Якоб-Ридзи, отбелязахме 10 годишният юбилей от побратимяването между Банско и Петрошани. Въпреки разстоянието между нас, ние споделяме сходни характеристики на планински градове от две източно-европейски държави и сходни проблеми. Може би именно затова партньорството ни е успешно. Само за последните няколко години бяхме партньори по три европроекта, един от които изпълняваме и към момента” заяви Икономов по време на официалната церемония и покани своите румънски приятели на предстоящите кръгове от Световната купа по ски, които ще се домакинстват от Банско през следващите три зимни сезона.

Банско и Петрошани са партньори по проект „Трансфер на иновациите в здравеопазването”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”, като посещението бе също част от заключителните дейности по проекта. Бенефициентът Община Банско проучи и валидира добра практика от румънската система на здравеопазването, която да бъде приложена в българската община. В тази връзка делегацията от Банско посети болницата и местната пожарна служба, където се запозна със системата за спешна медицинска помощ „СМУРД”. Към всяка пожарна служба в Румъния е зачислен парамедик и оборудван реанимобил, с който се реагира при спешни случаи посредством телефон 112.

Предстои румънската община да върне визитата в края на месеца и да посети най-успешния планинския курорт в България.petroshani-001

{gallery}news-kalo/13-11-2018/petroshani{/gallery}