Log in

Богоявленският кръст в Банско бе спасен от 30 годишния Радослав Тодоров

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

bansko-jordanov-den-02На светлия християнски празник Йорданов ден – Богоявление, традиционно се проведе ритуалното потапяне на Светия кръст в Банско. Ритуалът бе предшестван от литийно шествие от храма “Св. Троица” до централната градска част и празнична Света литургия. Шест претендента се бориха за честта да спасят Светия кръст, като най-чевръст се оказа Радослав Тодоров. Радослав е на 30 години от град Балчик и работи в Банско за зимния сезон. Вярва се, че този, който хване кръста ще бъде здрав и щастлив през годината. А от своя страна младият ентусиаст позволи на присъстващите да целунат светинята за много здраве и късмет през 2019 година.
По традиция, на Богоявление се освещават бойните знамена и знамената светини на Българската армия. И тази година, местните патриотични организации в Банско, почетоха своите флагове. Ритуалът за здраве и висок боен дух бе извършен от отец Костадин Калайджиев.
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон след битката при Ахелой през 917 г. След дълго прекъсване, тази традиция е подновена през 1993 г. Оттогава всяка година на 6-ти януари – Богоявление, след прочитане на молитвата „За успех на народа” се ръси със светена вода за здраве и успехи на Българската армия.