Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/03-06-2019/nerazdelno
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/03-06-2019/nerazdelno
Log in

Община Банско с амбиция да се превърне в лидер в рециклирането и компостирането на отпадъци

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

ИНТЕГРИРАНАТА КОМУНИКАЦИОННА КАМПАНИЯ И ГОДИШНАТА ПРОГРАМА ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ ЗАЛАГА НА ПОДКРЕПАТА НА БИЗНЕСА, ГРАЖДАНИТЕ, ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ТУРИСТИТЕ

ПОЧТИ 25 ТОНА ОТПАДЪЦИ СА БИЛИ ПРЕДАДЕНИ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ И КОМПОСТИРАНЕ ПРЕЗ 2018

АМБИЦИЯТА НА ОБЩИНАТА Е НАД 1200 ДОМАКИНСТВА И 50 БИЗНЕС - ОБЕКТА ДА БЪДАТ АКТИВНО ВКЛЮЧЕНИ В ИНИЦИАТИВИТЕ

Банско, 03.06.2019- На обществено обсъждане с участието на бизнеса, образователни, културни институции и граждани, бе представена Годишната програма на община Банско за разделно събиране на отпадъците. Целта на инициативите, предвидени в нея, е да се увеличи информираността на гражданите по темата, да ги насърчи да ограничат използването на опаковки и предмети от материали, които не подлежат на рециклиране, и да стимулира разделното събиране на пластмаса, метал, хартия, стъкло, както и растителни отпадъци.

“Основната ни цел е да намалим отпечатъка, който оставяме върху природата с трупането на боклук. И да научим всеки - от децата до служителите в заведенията и хотелите, че не е толкова трудно, колкото изглежда, да се събира и изхвърля разделно”, коментира Георги Икономов, кмет на община Банско. “Вторият ни мотив е положителният икономически ефект, който можем да постигнем. Направихме морфологичен анализ на боклука, който депонираме и се оказа, че изхвърляме твърде много ресурси - растителни отпадъци, подходящи за компостиране, и стъкло и хартия, годни за рециклиране, но безвъзвратно изгубени, поради замърсяване от общите хранителни отпадъци. За пластмасата ни се иска да мислим още по-мащабно - в посока на нейното максимално ограничаване”, допълва Икономов.

През 2018 г. година малка община като Банско е платила близо 1 милион за екологични такси. Дори минималното намаляване на битовите отпадъци с 10% ще спести100 000 лв., които от общинската администрация планират да вложат в озеленяване и облагородяване на градската среда.

Кампанията “неРазделно Банско”, под чиято шапка ще се реализират инициативите от годишната програма, стартира днес с публична дискусия с потенциалните партньори и предоставяне на информационни материали на гражданите. По време на събитието, участниците в него получиха на място зелени еко чували.

Събраните и предадени за компостиране трева, клони, цветя от дворовете на жителите през 2018 г. са близо 10 тона, при участвали в инициативата малко над 100 домакинства. В съдовете за разделно събиране пък са изхвърлени и рециклирани 6 тона картон и хартия, малко над 3 тона пластмаса и метал, и 7.5 тона стъкло.

“Постигнали сме тези резултати с минимални усилия, без да ангажираме целенасочено нито общността, нито бизнеса. Вярваме, че като обединим усилия и имаме ясна програма, ще превърнем Банско в пример. Като водещ курорт ние имаме и допълнителна отговорност - да засвидетелстваме пред чуждестранните ни гости наличие на обществени ценности и гражданска ангажираност”, сподели Икономов.

Предложението на Общината към бизнеса включва призив за започване на вътрешни за хотелите и заведенията програми за разделно събиране на отпадъци; за значително ограничаване (до прекратяване) на сервирането на вода от пластмасови бутилки и замяната им със стъклени.Призивът засяга и разделно събиране на всички стъклени бутилки, които досега са изхвърляни в общия боклук и прекратяване на употребата на найлонови торбички, които се ползват за опаковане на храна.

Представителите на бизнеса на територията на Общината заявиха готовност не само да поемат публично ангажимент, но и да положат допълнителни усилия в посока намаляване на отпадъците. Те изтъкнаха, че имиджът на Банско зависи в голяма степен от тяхната работа, тъй като целогодишно посрещат, обслужват и настаняват стотиците хиляди гости на курорта, което оставя следа върху природата. Това ги задължава да мислят дългосрочно и в духа на зелените политики, коментираха те на дискусията. Заявиха и активното си участие и в информационната, и образователната кампания, за да научат децата си на грижа към средата, в която растат.

Подкрепа и активно участие в кампанията декларираха също директорът на Национален парк „Пирин“ Росен Баненски, директорите на училищата в града, както и ръководството на Завода за телефонна апаратура в Банско.img

Цялата кампания може да се проследи на Facebook страницата: неРАЗДЕЛНО Банско www.facebook.com/nerazdelnobansko

{gallery}news-kalo/03-06-2019/nerazdelno{/gallery}