Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/10-06-2019/tradicii-i-izkustvo
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/10-06-2019/tradicii-i-izkustvo
Log in

Отново пъстрите и атрактивни "Културни вечери традиции и изкуство" ще радват гостите на Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Ако не знаете какво значи бушле, разбой, шушони и как се везе, то в Банско може да научите.

Лятото в планинския град отново е привлекателно за хора от цял всят, които искат да се насладят не само на красотата на Пирин, но и да усетят духът на Банско.

За поредна година Общината се е погрижила да впечатли своите жители и гости не само с модерна инфраструктура, но и с живи традиции, предаващи се от поколение на поколение.

От юли до септември всеки може да се докосне до старите бански занаяти, които са били част от бита и ежедневието на банскалията.

Както всяко лято, така и сега, Ларгото пред Посетителския информационен център се превръща в работилница за занаяти, където местните майстори ще показват своите умения и ще учат любознателните гости на града.

Още на 5-и юни програмата за демонстрация на бански занаяти започва с дърворезба. Показно ще се демонстрира и как се прави така нареченото бушле, как се плетат топли шушони за студените планински дни, как се пресуква и тъче, как се преде и везе.

Всеки ден, до 24-и септември, лятото ще бъде изпълнено с информационни разходки до историческите места край Банско, в музеите, толкова богати и интересни. Ще има уроци по тамбура и народни танци, а от 18 ч. - панорама на филми.

Посетителският център пък е изцяло зает с разнообразие от изложби, показващи банските творци и не само.

Здравка Русева, Сашка Рупчина, Ваня и Георги Янчовичини, Райна Барякова, Константин Икономов са малка част от имената, чиито произведения са национално признати, но коренът им идва от Банско.3

И на фона на всички тези събития, тече пъстрата програма от концерти и фестивали, подслонени в полите на Пирин, където модерното и традиционното туптят в едно сърце!

{gallery}news-kalo/10-06-2019/tradicii-i-izkustvo{/gallery}