Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/02-07-2019/ikona
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/02-07-2019/ikona
Log in

Стотици се преклониха пред чудотворната икона на Божията Майка – Скоропослушница в Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Вчера, в 17:00 часа. пред катедралния храм "Света Троица" - Банско, бе посрещнато копието на иконата на Света Богородица - Скоропослушница от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейския митрополит Антоний.

Кметът на Община Банско – Георги Икономов, който наскоро се завърна от Атон, беше от първите, които се поклониха пред чудотворната икона. След тържественото посрещане в храма бе отслужена и архиерейска вечерня, в която участие взеха и архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, монаси от Дивотинския манастир, храмовите духовници.

Стотици православни християни се покланяха на иконата на Майката Божия, а на вторият ден от престоя бе отслужена и архиерейска света литургия, на която присъстваха градоначалникът Икономов и Красимир Вълчев - министър на образованието и науката.

Иконата е копие на чудотворната иконата на света Богородица Скоропослушница, изографисана и осветена в манастира „Дохиар“ в Света гора.

След светата литургия кметът покани висшите духовници на среща, на която обсъдиха проект за изграждането на нов параклис „Св Дух” в града. Идеята на кмета е той да бъде в типичен бански стил - дърво и гранит, съобразен с църковните канони.

Уастниците в срещата си припомниха истории за съществуването на църквите на територията на Общината и бяха категорични, че църквата в Банско е една от най-посещаваните в епархията, като отбелязаха и факта, че в града никога не е имало джамия. Отец Янко Русков завърши с думите "Единението, единомислието и вярата в Бога дават на Банско много благодат. Дърветата, водата и въздухът са в единство и ние сме благодарни,че от кметския стол с достойнство и гордост помага човек като Георги Икономов, доказал своето отношение към църквата през годините".IMG 6250

{gallery}news-kalo/02-07-2019/ikona{/gallery}