Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/26-09-2019/510
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/26-09-2019/510
Log in

Банско е пред прага на най-обичаната седмица в годината

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Наред с фестивалите, събитията, концертите и изложбите през годината, Банско има своя ден - денят в които празнува обявяването на свободата си. И защото събитията, които Общината е подготвила за жителите и гостите си, не могат да се съберат в един ден, Банско ще празнува повече от седмица.

Началото поставя известният творец Константин Икономов, който чества своя 80 годишен юбилей с представяне и рецитал по най-новата си книга- „Въглени”. Тържеството на опита и таланта, ще е съпътствано с изложба на пластики от камък и дърво, които авторът е изработил през лятото на 2019-а. Константин Икономов кани своите приятели и ценители на творчеството му, на 28-и септември (събота), в тържествената зала на читалището от 18.00ч. да споделят с него личния му и на родния му град празници.

На 30-и септември (понеделник) в „Дом на изкуствата”, към Музеен комплекс Банско в 17.00ч., ще бъде открита изложба на оръжия, а от 17.30ч. ще бъдат наградени победителите в конкурса „Красивите градини на Банско”, в който участваха грижовни собственици на градини, подчертаващи красотата на планинския град.

В първия ден от новия месец (вторник), в Големия салон на читалището, ви каним на театър. Трупата е местна и е събрана по желание на Георги Икономов, който възроди театралните традиции в Банско. По време на летния фестивал „На публиката с любов”, пиесата „Има ли смисъл да утепваме мечка” се радва на най-многобройна посещаемост и едва побра желаещите в залата. Второто представление е в чест на празника на Банско. Началото е 18.00ч., входът е свободен, а забавлението – гарантирано.

На 2-ри октомври, предстои награждаване на децата, участници в конкурса под егидата на Георги Икономов – „Имало едно време – през детските очи”. Малки, големи и още по-големи момичета и момчета, се състезават за големите награди в три категории – рисунка, художествен текст и фотография. Изложбата от творбите им, ще бъде подредена във фоайето на читалището, а награждаването на победителите в сряда от 17.00ч.

На 3-ти октомври от 10.30ч., каним на образователно куклено шоу най-малките зрители на спектакъла от турнето на ЕКОПАК - „Нахрани ме разделно”. Посещението е за децата от детските градини и е в Големия салон на читалище „Никола Вапцаров” Банско.

Вечерта , празникът на града ще се усети с пълна сила под стъпките на един от съставите, съхраняващи традициите и фолклорния дух на Банско. Юбилейният концерт на „Бански фукли”, ще започне точно в 18.00ч. отново в Големия салон. Входът е свободен.

4-ти октомври е ден за движение на открито. На язовир „Белизмата” от 10.00 до 12.00ч. ще се проведе традиционното състезание "Детето риболовец- без дрога". От 14.00 на градския стадион „Св. Петър”, ви каним на спортен празник с надслов „Игрите от вчера и днес”, където децата ще имат възможност да участват в организирани игри от времето на техните баби и дядовци - забравени , но така ценни в днешно време.

В 18.00ч. в Посетителски-информационен център ще бъде прожекцията на филма на Валери Яков. Участието на професор Михаил Неделчев и Георги Икономов, прави „Подвигът и другите обикновени неща”, достойна част от празника на града и невъзможен за изпускане.

5-ти октомври е наситен на събития още от 9.00ч, когато в църквата „Света Троица ще се отслужи Тържествена литургия, а в 10.00ч. на паметниците и паметните плочи ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите.

В 10.30ч. е Възпоменателното тържество с откриване на бюст-паметник на Гоце Делчев на едноименната улица, превърната в любимо място и еталон за града.

Вечерния концерт на местни фолклорни състави към читалище „Никола Вапцаров” и специалното участие на ансамбъл „Българе” ще постави край на тържествата по повод празника на Банско. Спектакълът „Духът на България” започва в 18.00ч. на площада и завършва с внушителна заря.0

{gallery}news-kalo/26-09-2019/510{/gallery}