Log in

Поздрав от Иван Кадев по случай Деня на народните будители

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Уважаеми жители на община Банско,
скъпи съграждани,

На 1 ноември отбелязваме един български празник, който няма аналог в света – Денят на народните будители.
Вече 120 годинина на този ден отдаваме почит на всички български възрожденци от Паисий Хилендарски до героите на Илинденско-Преображенското въстание.

Празникът има особено място в календара на община Банско и ние го чувстваме като свой. Защото Банско е в темелите на българското пробуждане, в изграждането на българското самосъзнание и в огъня на борбата за свобода и независимост на единна и целокупна  България.
В Пантеона на будителите нашият град има достоен принос – св. Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, творците от Банската книжовна школа, зографите от Банската художествена школа, участниците в национално-освободителните борби, църковните, просветните и читалищните дейци в Банско.

Познавам повечето от хората в община Банско, които днес можем да наречем будители, виждам жаждата за знание в очите на нашите деца, знам, че за моите съграждани образованието, просветата, културата и историческата памет са дълбоко вкоренени ценности. Това ми дава основание да твърдя, че сме стъпили на здрава основа, имаме силно настояще и ни предстои добро бъдеще.

С почит и уважение се отнасям към всички учители, читалищни и музейни работници, към многобройните ентусиасти и самодейци, които поддържат жив българския дух. Желая им крепко здраве и неугасваща любов към българщината!

Специални поздрави отправям към учениците, преподавателите и служителите от СУ”Неофит Рилски” Банско по случай патронния празник на училището и пожелавам на всички успехи в учението и работата.

Поздравявам също учениците и колектива на най-старото училище в Банско - НУ „Св. Паисий Хилендарски”, строено  с помощта и дарителството на родолюбиви банскалии.

Приветствам всички жители на Банско по случай Деня на народните будители!

 

Иван Кадев

buditeli