Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/28-11-2019/erzerum
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/28-11-2019/erzerum
Log in

ПО СЕВЕРНИЯ ПЪТ НА КОПРИНАТА В БАНСКО ДОЙДОХА ГОСТИ ОТ ДРЕВНИЯ ГРАД ЕРЗУРУМ

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Ерзурум е едно от най-старите селища в Близкия Изток, в чиято хилядолетна история са оставили следи велики империи и цивилизации.

Днешният Ерзурум е един от най-големите градове в Турция - в едноименната област живеят над 770 хил. жители. Той е най-високо разположеният голям град в Турция. Намира се на плато с надморска височина 1 950 метра в Източноанадолските планини.

Разположен в подножието на планината Паландьокен, където снеговалежите са продължителни и обилни, през последните години Ерзурум се развива като модерен зимен курорт. Този аспект в икономическото развитие на града е една от причините Метрополитан Община Ерзурум да покани Община Банско като партньор по проект "Сътрудничество за зимен туризъм, щадящ околната среда". Проектът е финансиран по Схема за безвъзмездна помощ - "Дейности за побратимяване на градове между Турция и ЕС" и бенефициент е турската община.

В изпълнение на проекта, на 4-дневно посещение в община Банско е делегация на турските партньори, водена от главния секретар на Метрополитан Община Ерзурум г- Зафер Айнали.

Кметът Иван Кадев и неговият екип посрещнаха колегите си от Турция и ги запознаха с историята, съвременността и бъдещите планове за развитието на община Банско.

На работна среща с представители на туристическия бизнес, партниращите страни взаимно представиха зимните курорти и запознаха участниците във форума с проблемите, свързани с ефективното и икономично използване на енергията.

В резюме беше докладвано изследването на екип от учени под ръководството на проф.д-р Мутлу Кундакчъ от Университета "Ататюрк" за разходите на електроенергия в двата курорта, добрите енергийни практики и възможностите за използване на възобновяеми източници. Въз основа на тези резултати, на заинтересованите страни ще бъдат предложени решения и финансови параметри за прилагането им.

Гостите от Ерзурум и домакините от Банско изразиха общо задоволство от установеното сътрудничество и заявиха желание в бъдеще връзките между двете общини да продължат и да се разширяват в областта на икономиката, спорта и културата.4

{gallery}news-kalo/28-11-2019/erzerum{/gallery}