Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/10-02-2020/socialna-politika
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/10-02-2020/socialna-politika
Log in

В БАНСКО СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА ПО СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Кметът на Община Банско Иван Кадев и народният представител от Благоевградски район Александър Мацурев бяха домакини на работна среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова.

В първата част на срещата, екипът на кмета Иван Кадев дискутира с министър Сачева проблем, поставен от родители на деца с увреждания, за създаване на социален център от типа на защитените жилища на хора с увреждания след навършване на 18-годишна възраст, които не могат да получават грижи в домашна среда. Министър Сачева пое ангажимент тази заявка да бъде включена в изготвяната Национална карта на социалните услуги за финансиране с държавни средства. Изграждането на такъв център в Банско е възможно да стане в кратки срокове.

Община Банско е една от общините в страната, където се предлагат най-голям брой разнообразни социални услуги, които обхващат всички възрастови групи. Кметът Иван Кадев потвърди ангажимента на общинската управа тези услуги да се развиват и през този мандат броят им да нарасне.

„Отношението на обществото към хората в неравностойно положение е мерило за неговата интелигентност и зрялост. В община Банско има създадени добри условия и имаме добри перспективи в социалната област. Ангажирани са много хора с добър капацитет и квалификация и засега нямаме сериозни проблеми. Няма да оставим в нужда съгражданите ни – това са нашите родители, нашите деца и близки. През 2020 г. от общинския бюджет са заделени за дофинансиране на социалните дейности почти половин милион лева. Ще продължаваме да търсим решения чрез собствени възможности, европейски програми и с финансиране от държавата. Има кадрови проблеми с някои специалисти, като медицинските сестри, с които не можем да се справим сами”, заяви кметът на Банско.

Във втория етап на срещата взеха участие директори и служители на социални звена от общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда. В препълнената зала на Посетителския информационен център в гр.Банско имаше представители на неправителствения сектор, родители и близки на лица с увреждания, ползватели на социални услуги и много граждани. Гл.експерт по хуманитарни дейности в Община Банско Йорданка Цакова направи мултимедийна презентация напредлаганите 18 социални услуги на територията на общината.

В своето изказване пред аудиторията и в отговор на въпроси от присъстващите, министър Деница Сачева сподели проблемите и перспективите в социалната политика. Като един от основните фактори, който рефлектира върху реализирането на всички планове и намерения, тя посочи човешките ресурси. „В момента има парадокс – има нужда от нови услуги, има възможност да се разкрият, а няма кой да работи в тях. Много общини се въздържат да откриват нови дейности, защото не могат да ги обезпечат с кадри”, посочи министър Сачева, като даде за пример драстично намалелия брой кандидат-студенти за специалностите по социалните дейности в универститетите. Но не само висшите специалисти са недостатъчни. Липсват и такива с по-ниска степен на квалификация. Затова ще се въведе верификация на социални умения. Сертификатът за това ще дава възможност за работа в социалните услуги на по-ниските нива, където недостигът на кадри е още по-голям.

Министър Сачева и придружаващите я посетиха три от социалните звена, предлагащи услуги в гр. Банско – Дневен център за деца и младежи с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – седмична грижа и Защитени жилища 1 и 2.Image00001

{gallery}news-kalo/10-02-2020/socialna-politika{/gallery}