Log in

cao final 1

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Сесия на Общински съвет Банско

СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БАНСКО

На свое заседание, Общински съвет Банско даде...

ТРИ ПЛАНИНИ ХАРД ЕНДУРО БАНСКО

На 2 и 3 юли Банско отновно...

„КУПА МАРГИ"

Под това мото, в памет на неговия...

ПИРИН РЪН – БАНСКО 2022

При доста добри метеорологични условия тази неделя...

МФФ „ШАРЕНА СТОМНА 2022”

В Добринище се проведе V-ят Международен фолклорен...

МАЛКИТЕ ФУТБОЛИСТИ НА БАНСКО НА ТУРНИР…

През изминалия уикенд футболистите от Детско юношеската...

БЪЛГАРСКИ ХОРА И ФАНФАРИ НА ПЛОЩАДА В БАНСКО

БЪЛГАРСКИ ХОРА И ФАНФАРИ НА ПЛОЩАДА…

Тържествени звуци разпръснаха в събота, надвисналите над...

ПИРИН РЪН 2022

ПИРИН РЪН 2022

Банско даде старт на 12-то издание на...

На 16 юли 2022г. Община Банско кани всички жители и хора с корени от с. Осеново на събор в местността „Осеновски чал”.

ПОКАНА ЗА СЪБОР В МЕСТНОСТТА „ОСЕНОВСКИ…

На 16 юли 2022г. Община Банско кани...

Община Банско и Асоциация фестивалите в България Ви канят на площад „Никола Вапцаров”, където и тази вечер талантливите деца от ученическите духови и фанфарни оркестри ще представят своята програма.

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ

Община Банско и Асоциация фестивалите в България...

Фестивал на училищните оркестри

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ – ДЕН…

Лятото в Банско започва с необичаен ритъм...

Учениците от НУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Банско участват пета година в престижното международно математическо състезание „Математика без граници“ и се представят блестящо, а училището се утвърди като отлична школа за откриване и развиване на математическите способности на децата още от ранна възраст.

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА…

През месеца, в който честваме 300 години...

Община Банско има удоволствието да ви представи първия брой на Електронния бизнес бюлетин

ЕЛЕКТРОНЕН БИЗНЕС БЮЛЕТИН

Община Банско има удоволствието да ви представи...

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ

Утре, 24-ти юни, в Банско започва Фестивал...

Децата ни са достойни наследници на Паисий Хилендарски и ние сме горди, че те носят в себе си искрата на Възраждането, будния ум и предприемчивостта на предците си

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА…

През месеца, в който честваме 300 години...

От 147 участници в конкурс

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА…

През месеца, в който честваме 300 години...

НАШИТЕ ДЕЦА

През месеца, в който честваме 300 години от рождението великия ни съгражданин Паисий Хилендарски, 260 години от написване на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на отец Паисий, ще представим в поредица от публикации успехите на децата от община Банско в извънучебната дейност през завършващата учебна година.

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА

През месеца, в който честваме 300 години от рождението великия ни съгражданин Паисий Хилендарски, 260...

displayinline

ЧЕСТВАНИЯТА НА 80-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА НСА ЗАПОЧНАХА В БАНСКО

     „Като кмет на Банско се чувствам  изключително поласкан, че ръководството на Националната спортна академия „Васил Левски“  избра именно от нашия град да започнат честванията на 80-годишния ѝ юбилей.  Поласкан съм, но не съм изненадан. Защото така приляга! Не на шега ще кажа, че химнът ни може да звучи и така: „Банско и НСА, НСА и Банско – колко си прилягат двете имена“. Имам всички основания да твърдя това, гледайки присъстващите в залата, спомняйки си онези, които не са сред нас, но животът им е бил свързан със Спортната академия. Тук, в тази зала е Банско! Тук са хората, които са създали ново, съвременно и модерно Банско. Това сте вие – над 120 души, които сте превърнали в своя съдба Банско, Пирин и спорта, а спойката на тази „света троица“ е Националната спортна академия “Васил Левски“.  На тази благородна сплав до голяма степен се дължи днешната слава на Банско, това, че малкият ни град е известен във всички краища на света.“ 

Така започна емоционалното си слово кметът Иван Кадев пред аудиторията от банскалии завършили НСА. Заедно с екипа на кмета, те бяха поканени на специална среща от ръководството на НСА по повод честването на 80-годишния юбилей на висшето спортно училище.

Проф. Лозан Митев – председател на Общото събрание на НСА, представи вълнуваш  фоторазказ за създаването и развитието на академията от 1942 г., когато,  с указ на цар Борис ІІІ, се основава Висше училище за телесно възпитание, до днешни дни. Нейната модерна днешна визия и перспективите за развитие бяха презентирани от проф. Николай Изов – ректор на НСА.

Проф. Изов връчи почетни плакети  „С благодарност за популяризирането на НСА“Васил Левски“ и подкрепа в развитието на спорта“ - посмъртно на Димитър Сугарев – Бай Митан, човекът поставил основите на организирания спорт в Банско; посмъртно на проф. Димитър Бърдарев – един от пионерите на българския алпинизъм; посмъртно на Димитър Балев – за заслугите му за развитието на зимните спортове и превръщането на Банско в зимен курорт с международно значение.

Плакети от НСА получиха  биатлонистките Ирина Никулчина и Нина Кадева, Димитър Глушков – шампион по ски алпинизъм от 1976 г., треньорите Чавдар Рахов и Ангел Чакъров.

С почетни медали за принос в утвърждаване престижа на НСА бяха наградени кметът на община Банско Иван Кадев и зам.-кмета Стойчо Баненски – възпитаник на Академията.

Грамоти бяха връчени на всички завършили НСА, а специални поздрави и сувенири имаше за фамилии, от които няколко поколения са учили в Академията.

По-рано през деня, кметът Иван Кадев и ректорът проф. Изов подписаха договор за сътрудничество между Община Банско и НСА.