Log in

cao final 1

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Сесия на Общински съвет Банско

СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БАНСКО

На свое заседание, Общински съвет Банско даде...

ТРИ ПЛАНИНИ ХАРД ЕНДУРО БАНСКО

На 2 и 3 юли Банско отновно...

„КУПА МАРГИ"

Под това мото, в памет на неговия...

ПИРИН РЪН – БАНСКО 2022

При доста добри метеорологични условия тази неделя...

МФФ „ШАРЕНА СТОМНА 2022”

В Добринище се проведе V-ят Международен фолклорен...

МАЛКИТЕ ФУТБОЛИСТИ НА БАНСКО НА ТУРНИР…

През изминалия уикенд футболистите от Детско юношеската...

БЪЛГАРСКИ ХОРА И ФАНФАРИ НА ПЛОЩАДА В БАНСКО

БЪЛГАРСКИ ХОРА И ФАНФАРИ НА ПЛОЩАДА…

Тържествени звуци разпръснаха в събота, надвисналите над...

ПИРИН РЪН 2022

ПИРИН РЪН 2022

Банско даде старт на 12-то издание на...

На 16 юли 2022г. Община Банско кани всички жители и хора с корени от с. Осеново на събор в местността „Осеновски чал”.

ПОКАНА ЗА СЪБОР В МЕСТНОСТТА „ОСЕНОВСКИ…

На 16 юли 2022г. Община Банско кани...

Община Банско и Асоциация фестивалите в България Ви канят на площад „Никола Вапцаров”, където и тази вечер талантливите деца от ученическите духови и фанфарни оркестри ще представят своята програма.

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ

Община Банско и Асоциация фестивалите в България...

Фестивал на училищните оркестри

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ – ДЕН…

Лятото в Банско започва с необичаен ритъм...

Учениците от НУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Банско участват пета година в престижното международно математическо състезание „Математика без граници“ и се представят блестящо, а училището се утвърди като отлична школа за откриване и развиване на математическите способности на децата още от ранна възраст.

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА…

През месеца, в който честваме 300 години...

Община Банско има удоволствието да ви представи първия брой на Електронния бизнес бюлетин

ЕЛЕКТРОНЕН БИЗНЕС БЮЛЕТИН

Община Банско има удоволствието да ви представи...

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ

Утре, 24-ти юни, в Банско започва Фестивал...

Децата ни са достойни наследници на Паисий Хилендарски и ние сме горди, че те носят в себе си искрата на Възраждането, будния ум и предприемчивостта на предците си

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА…

През месеца, в който честваме 300 години...

От 147 участници в конкурс

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА…

През месеца, в който честваме 300 години...

НАШИТЕ ДЕЦА

През месеца, в който честваме 300 години от рождението великия ни съгражданин Паисий Хилендарски, 260 години от написване на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на отец Паисий, ще представим в поредица от публикации успехите на децата от община Банско в извънучебната дейност през завършващата учебна година.

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА

През месеца, в който честваме 300 години от рождението великия ни съгражданин Паисий Хилендарски, 260...

displayinline

24 Май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост

24 Май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост

Уважаеми учители, дейци на просветата, книжовността и културата,скъпи ученици, уважаеми съграждани,

24 Май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, е един от най-обичаните и тачени от народа ни български празници, защото той е символ на нашето достойнство, традиция и духовност! В този ден всеки българин изпитва особено вълнение, чувство за дълг и принадлежност, примесено с гордост и съзнание за значимостта на приноса на нашия народ в световната история.

Имаме основание да се гордеем – преди векове от българските земи тръгва и тук пуска най-дълбоки и здрави корени делото на светите братя Кирил и Методий. България дава на славянските народи писмо и четмо! А днес българските букви са азбука и на Европа.

Ние, банскалии, имаме още по-големи основания да честваме празнично този ден, защото сме наследници на велики предци, благодарение на които българският дух е висок и жизнен.

Сред плеядата светли имена на възрожденците от Банско, с особена гордост и преклонение тачим името на свети Паисий Хилендарски. През тази година нашият град, България и ЮНЕСКО отбелязват две знаменателни годишнини – 300 години от рождението на титана на Българското Възраждане и 260 години от написването на най-важната българска книга -„История Славнобългарска“. Само 30 години по-късно, благодарение на нашия съгражданин Марко Теодорович Везьов е издаден и първият български буквар, чиято годишнина също отбелязваме. Стотици са имената на възрожденците, на духовните будители и просветители от Банско. Паметта за тях е жива, а делото им е пример за това, че няма сили и пречки, които да препятстват стремежа ни към знание, просвета и култура.

Бих искал в днешния ден да отбележа още един важен юбилей, който честваме тази година – 70 години музейно дело в Банско. Поздравявам ви, уважаеми музейни работници, за вашия усърден труд „на ползу роду болгарскому“. Историята на Банско и района е едно благодатно поле за откривателство и всички ние очакваме вашата изследователска и проучвателна работа да обогатят познанието ни за нашето минало.

Уважаеми съграждани,

На 24 Май нашият народ изразява своята признателност и преклонение към българския учител. Той пали искрата на стремежа към знание и творчество, прави смели неуверените стъпки и открива далечните хоризонти пред децата ни. Благодарение на българския учител дълбоко в съзнанието ни са запечатани думите „Върви, народе възродени“ и убеждението, че знанието е най-голямото човешко благо.

Уважаеми учители,

Днес всички Вие заслужавате нашата дълбока почит за огромните усилия и обич, с които раздавате себе си, за да изградите бъдещото поколение на България от достойни и образовани млади хора. Продължавайте всеотдайно и с последователност да водите своите ученици в света на познанието. Нека успехите на Вашите ученици Ви носят лично удовлетворение и радост! Пожелавам Ви все така неуморно да следвате великата мисия да ограмотявате, да образовате и да учите нашите деца!

Скъпи ученици,

На този единствен по рода си български празник, ви пожелавам да се научите да виждате доброто, красивото и възвишеното, да цените важните уроци, които получавате в училище, за да ги използвате в живота. Бъдете здрави и упорити, учете с желание, оптимизъм и воля, бъдете уверени и носете самочувствието на достойни хора и граждани на България!

Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели,

Възхищавам се на енергията и всеотдайността, с която творите, съхранявате културните ни ценности и ги предавате на всяко следващо поколение. Като ви поздравявам с празника, ви желая все по-големи творчески успехи. Бъдете посланици на българската култура и пазители на традициите!

Уважаеми съграждани, нека да ни е честит празникът на словото и на духа!

Желая на всички здраве и непрекъснат стремеж към знания!

Нека винаги е жив българският дух!

Иван Кадев, кмет на община Банско