Log in

cao final 1

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Сесия на Общински съвет Банско

СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БАНСКО

На свое заседание, Общински съвет Банско даде...

ТРИ ПЛАНИНИ ХАРД ЕНДУРО БАНСКО

На 2 и 3 юли Банско отновно...

„КУПА МАРГИ"

Под това мото, в памет на неговия...

ПИРИН РЪН – БАНСКО 2022

При доста добри метеорологични условия тази неделя...

МФФ „ШАРЕНА СТОМНА 2022”

В Добринище се проведе V-ят Международен фолклорен...

МАЛКИТЕ ФУТБОЛИСТИ НА БАНСКО НА ТУРНИР…

През изминалия уикенд футболистите от Детско юношеската...

БЪЛГАРСКИ ХОРА И ФАНФАРИ НА ПЛОЩАДА В БАНСКО

БЪЛГАРСКИ ХОРА И ФАНФАРИ НА ПЛОЩАДА…

Тържествени звуци разпръснаха в събота, надвисналите над...

ПИРИН РЪН 2022

ПИРИН РЪН 2022

Банско даде старт на 12-то издание на...

На 16 юли 2022г. Община Банско кани всички жители и хора с корени от с. Осеново на събор в местността „Осеновски чал”.

ПОКАНА ЗА СЪБОР В МЕСТНОСТТА „ОСЕНОВСКИ…

На 16 юли 2022г. Община Банско кани...

Община Банско и Асоциация фестивалите в България Ви канят на площад „Никола Вапцаров”, където и тази вечер талантливите деца от ученическите духови и фанфарни оркестри ще представят своята програма.

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ

Община Банско и Асоциация фестивалите в България...

Фестивал на училищните оркестри

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ – ДЕН…

Лятото в Банско започва с необичаен ритъм...

Учениците от НУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Банско участват пета година в престижното международно математическо състезание „Математика без граници“ и се представят блестящо, а училището се утвърди като отлична школа за откриване и развиване на математическите способности на децата още от ранна възраст.

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА…

През месеца, в който честваме 300 години...

Община Банско има удоволствието да ви представи първия брой на Електронния бизнес бюлетин

ЕЛЕКТРОНЕН БИЗНЕС БЮЛЕТИН

Община Банско има удоволствието да ви представи...

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ

ФЕСТИВАЛ НА УЧИЛИЩНИТЕ ОРКЕСТРИ

Утре, 24-ти юни, в Банско започва Фестивал...

Децата ни са достойни наследници на Паисий Хилендарски и ние сме горди, че те носят в себе си искрата на Възраждането, будния ум и предприемчивостта на предците си

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА…

През месеца, в който честваме 300 години...

От 147 участници в конкурс

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА…

През месеца, в който честваме 300 години...

НАШИТЕ ДЕЦА

През месеца, в който честваме 300 години от рождението великия ни съгражданин Паисий Хилендарски, 260 години от написване на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на отец Паисий, ще представим в поредица от публикации успехите на децата от община Банско в извънучебната дейност през завършващата учебна година.

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА

През месеца, в който честваме 300 години от рождението великия ни съгражданин Паисий Хилендарски, 260...

displayinline

Среща с областният управител във връзка с новата хуманитарна програма за настаняване на украинци

Среща с областният управител във връзка с новата хуманитарна програма за настаняване на украинци

Вчера, в Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областния координационен център за подпомагане на украински граждани. Поводът бе новата хуманитарна програма за настаняване на украински граждани, която се въвежда от 1 юни. В конферентен разговор се включиха г-жа Мариана Тошева – ръководител на Оперативната координационна група към Министерски съвет и г-жа Десислава Рангелова – Министерски съвет, които отговориха на най-важните оперативни въпроси, които бяха зададени. Правителственото решение е следващата стъпка за осигуряване и интеграция на хората, бягащи от войната в Украйна. Украинските граждани ще могат да останат в хотелите и след 31 май. Настаняването на разселените лица с временна закрила в обектите за подслон и местата за настаняване се осъществява единствено от Националният контактен център към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната Координационна група в Министерски съвет. Настаняването чрез Националния контактен център е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ https://ukraine.gov.bg/bg/ .

Новата хуманитарна програма, разработена от Оперативната координационна група, започва от 1 юни до 31.08.2022 г. и предвижда два варианта –15 лв. без ДДС за легло и храна или 10 лв. без ДДС само за легло. В програмата могат да участват обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон, създаден за целите на изпълнението на програмата.

Регистрацията на хотели за програмата се осъществява на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Записването се осъществява в срок до 27.05.2022г.

Всеки, който желае да продължи да получава подслон от държавата, трябва задължително да попълни правителствения въпросник най-късно до 27 май. Само след като попълни анкетата, може да получи новия си адрес до 48 часа преди преместването.

Вече работи и платформа за събиране на данни от бежанците, като линкът е: https://survey.ukraine.gov.bg/builder/auth/login . Платформата е достъпна онлайн. По този начин украинските граждани, придобили временна закрила ще могат сами да попълват данните си. Всяко лице, регистрирано с временна закрила има предварително създаден потребителски акаунт в приложението. Достъпът до него се осъществява с автоматично-генерирано уникално потребителско име и първоначална парола за достъп.

Към момента, на територията на област Благоевград броят на украинските граждани е 2 055.