Log in

cao final 1

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Поради авария ще спре водата в…

Предварително от Кметството Добринище се извиняваме на...

ЛЕТНИ ЗАНИМАНИЯ ЗА МЛАДЕЖИТЕ ОТ ЗАЩИТЕНИТЕ…

За трета поредна година, потребителите на социални...

КОНЦЕРТ В КРАЯ НА ОБЩИНСКАТА ПРОГРАМА…

Много весел, непринуден и пъстър празник направиха...

ИЗБОРИ 2022

Покана на кмета на община Банско за...

ДЖАЗЪТ Е ИДЕЯТА ЗА СВОБОДА, ДЖАЗЪТ…

Осем дни и нощи Банско живя в...

ГРАНДИОЗЕН И МНОГО ЗАТРОГВАЩ ФИНАЛ НА…

Ефектен беше финалът на изключително силното тазгодишно...

... ОТ ЕДНО ВРЕМЕ ДО ДНЕС…

Самодейците от НЧ”Никола Вапцаров – 1894 г.”...

ДЖАЗ ВЕЧЕР, КОЯТО НЕ БИВА ДА…

На сцената на централния площад тази вечер...

Каним ви на Единадесетия концерт на…

Каним ви на Единадесетия концерт на Школата...

„Ка́мене и дъ́рве, клинци и въ́рве”

„Ка́мене и дъ́рве, клинци и въ́рве” е...

КАВАЛ ПАРК

Подарете си един урок по българолюбие! Невероятната история...

ЗДРАВЕЙ, ЛЯТО 2022

Хей, деца, лятото е още тук!  Празнувайте го...

Кметът на община Банско Иван Кадев…

Неотменима част от атмосферата на Банско джаз...

Панаир на занаятите 2022

Вече 25 години джаз фестивала в Банско...

През август Банско е музика!

Дали сте до църквата „Света Троица” и...

БАНСКО УЧАСТВА И ВОКАЛНО В ДЖАЗ…

Младата пианистка и певица от Банско  Александра...

НАШИТЕ ДЕЦА

През месеца, в който честваме 300 години от рождението великия ни съгражданин Паисий Хилендарски, 260 години от написване на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на отец Паисий, ще представим в поредица от публикации успехите на децата от община Банско в извънучебната дейност през завършващата учебна година.

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА

През месеца, в който честваме 300 години от рождението великия ни съгражданин Паисий Хилендарски, 260...

Bansko ljato 2022 110522

ДЕН НА ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА СВЕТИ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ В РОДНИЯ МУ ГРАД БАНСКО

Тържествени църковни камбани днес възвестиха в родния град на Паисий Хилендарски началото на всенародния празник, посветен на 300 години от рождението му, 60 години от канонизирането на преподобни Паисий от Българската православна църква и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Денят на почит към делото на свети Паисий Хилендарски започна с божествена света литургия в църквата „Света Троица“ в Банско, водена от Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с архиереи на Светия Синод на Българската православна църква.

Митрополит Серафим отправи благодарност от името на духовенството на Неврокопска епархия за единството, показано на днешния празник и отбеляза, че присъствието на държавния глава Румен Радев дава голяма значимост на годишнините. Духовният водач на Неврокопска епархия отправи благодарност и към архиереите на Българска православна църква, които „дойдоха тук в Банско – родното място на преподобния Паисий, за да се потопим и ние в онази величествена атмосфера на божието създание – тези прекрасни планини Рила, Пирин и Родопите, които са оградили този кът на нашата родина, от който са произлезли толкова родолюбиви личности, водещи от векове народа ни към неговото по-добро устроение и бъдеще.“

След празничната църковна служба тържеството продължи пред мемориала на св.Паисий Хилендарски, където слова произнесоха кметът на община Банско Иван Кадев, Неврокопският митрополит Серафим и президентът на Република България Румен Радев.

Кметът на Банско посочи в речта си, че банскалии живеят с чувството на гордост, че са потомци на великия българин, живеят със съзнанието за дълг и отговорност на наследници на многобройни възрожденци, творили с делата си българската история. „Не е случаен фактът, че Банско е дало на България едни от най-светлите личности в българското Възраждане. Нашият град е един от бързо развиващите се по онова време български стопански центрове, чиито предприемчиви жители били сред най-щедрите дарители на големите българските религиозни центрове, дарявали за строителството на мостове, пътища и обществени сгради, изпращали своите синове да се образоват в европейски школи, издавали книги. Банскалии стават проводници на европейското Просвещение в нашите земи. Ето от такава пробудена и предприемчива среда произлиза основоположникът на нашето Възраждане свети Паисий Хилендарски. Затова и днес, като потомци на велики и достойни предци, ние радеем и свято пазим българската национална идея, която се формира с написването на „История славянобългарска“, каза с вълнение кметът Иван Кадев.

В своето слово, президентът Румен Радев посочи, че мисията на Паисий Хилендарски бе да разпали искрата на знанието и да върне самочувствието ни като народ със славна история, която трябва да помним и пазим. Отец Паисий заклеймява като най-голям грях родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, заяви държавният глава

По думите на президента, духовната сила на „История Славянобългарска“ вдъхновява плеяда последователи, които кръстосват българската земя от край до край, за да пробуждат и за да отекват пламенните слова на Паисий Хилендарски и днес в ума и сърцата на българите. „История Славянобългарска“ докосва всяко българско сърце, защото от нейните страници бликат слова, по-силни от барута и пролятата кръв“, подчерта държавният глава.

„Паисий Хилендарски успя да оттласне нашия народ обратно в потока на времето и със силата на словото си вдъхна надежда и енергия на българите да съграждат бъдещето“, посочи още президентът. „Предначертанието на Отец Паисий не само въздига възрожденския духовен идеал, но от страниците на неговата история българинът преоткрива и географските граници на своето Отечество – от Дунав до Тракия и Македония“, заяви Румен Радев.

В словото си държавният глава изказа признателност на Община Банско за организацията на възпоменателното събитие, както и на Българската православна църква, която в най-трудните времена за народа ни в годините на османско иго е съхранила нашата вяра, паметта, езика и националната идентичност на българите. Президентът приветства събралите се на площада в Банско млади хора и изрази надежда, че те ще направят така, че никога повече да не бъде задаван въпроса на Паисий „Поради що се срамиш да се наречеш българин?“.

На Божествената Света литургия и на тържеството пред паметника на свети Паисий присъстваха президентът Румен Радев, кметът на Банско Иван Кадев и представители на общинското ръководство, посланикът на Р. Сърбия в София Н. Пр. д-р Желко Йович, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, областният управител на Благоевград Валери Сарандев, представители на местната и държавна власт.

View the embedded image gallery online at:
https://bansko.bg/bg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sigProIdd4e8e5a1ca