Log in

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Младата учителка от Начално училище „Свети Паисий Хилендарски” гр.Банско Светлана Глушкова спечели наградата „Любим учител” в деветото издание на едноименния конкурс, организиран всяка година от регионалния ежедневник в.”Струма”.

СВЕТЛАНА ГЛУШКОВА ОТ НУ”СВ.ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” ГР.БАНСКО…

Младата учителка от Начално училище „Свети Паисий...

АНКЕТА за представители на местния бизнес, НПО и заинтересовани страни

АНКЕТА за представители на местния бизнес…

АНКЕТА за представители на местния бизнес, НПО...

АНКЕТА за гражданите

АНКЕТА за гражданите

АНКЕТА за гражданите  План за интегрирано развитие...

Община Банско взе участие на информационен деск, организиран от Министерство на туризма, в най-голямото международно изложение за туризъм в Атина - 8-th Athens International Tourism & Culture Expo 2021, което сe проведе от 25 до 27 ноевмри.

ОБЩИНА БАНСКО ВЗЕ УЧАСТИЕ В ОСМОТО…

Община Банско взе участие на информационен деск...

Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб

УСПЕХ ЗА СТЕЛА ЯНЧОВИЧИНА ОТ СКИ…

Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб...

Кметът Иван Кадев получи наградата на Община Банско като най-добрата целогодишна дестинация през 2021 г. – едно заслужено признание, постигнато в резултат на общите усилия на общинските власти и на туристическия бранш в Банско и Добринище.

ОБЩИНА БАНСКО ПОЛУЧИ ПРИЗ ЗА "НАЙ-ДОБРА…

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ връчи...

Община Банско проведе работна среща във връзка с подготовката и старта на предстоящия зимен туристически сезон.

БАНСКО И ДОБРИНИЩЕ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА…

Община Банско проведе работна среща във връзка...

Годишни награди в туризма 2021

В ход е електронното гласуване за Годишни...

НАБОР НА КАНДИДАТИ ЗА КАДРОВА ВОЕННА…

О Б Я В А ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА...

Костадин Глушков от Банско се нуждае от незабавната помощ, за да живее. За броени дни трябва да бъдат събрани 20 хиляди евро за животоспасяваща повторна трансплантация на бъбрек в болница „Флорънс Найтингейл“ в Истанбул, Турция.

ДА ПОМОГНЕМ!

Костадин Глушков от Банско се нуждае от...

В Деня на народните будители, кметът Иван Кадев връчи почетния знак на Община Банско за присъждане на титлата

Будителите на Банско за 2021

В Деня на народните будители, кметът Иван...

В празничния ден, когато честваме делото на народните будители, в Банско отвори врати нова детска градина.

В БАНСКО ОТВОРИ ВРАТИ НОВА ДЕТСКА…

В празничния ден, когато честваме делото на...

СПОРТНИ НОВИНИ

ТРЕТО МЯСТО ЗА НИКИ КАЛИСТРИН В КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА

ТРЕТО МЯСТО ЗА НИКИ КАЛИСТРИН В КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА

На 29 октомври в градчето Лимоне Сул Гарда, на езерото Гарда в Италия, се проведе...

НАШИТЕ ДЕЦА

Завърши Детска полицейска школа 2021

Завърши Детска полицейска школа 2021

С връчване на грамоти, подписани лично за всяко дете от началника на РПУ Банско Кирил...

СЕЛО КРЕМЕН

Село Кремен е разположено в най-източните части на Северен Пирин.

История:

Според едно предание жителите му разнасяли с яките си мулета из околните селища кремъци и от тук получили названието си Кременци, а селото било наречено Кремен. Второ предание гласи, че по времето на помохамеданчването османците срещнали упорита съпротива от населението, което не предало вярата си, останало твърдо като кремък.

В 1901 година войводата на ВМОРО Иван Апостолов (Копаран чауш) основава революционен комитет в двете съседни пирински села Обидим и Кремен, в който влизат Атанас Радонов, Георги К. Пандев, Христо (Ризо) К. Пандев, Димитър К. Пандев, Георги Т. Юсев, Георги Г. Москов, Ангел Димитров Павлов, Григор С. Каръков, Костадин И. Пандев, Георги Ст. Пръчков, Януш Хиджов, Никола Караджов, Георги Даскалов, Коста Даскалов, Георги Ущавалиев, Ризо С. Радулов (Калинков), Глигор Джаров, Кръстьо Пакларски, Иван Даков. Двете планински села, разположени над важния път, свързващ Разлога с Неврокопско, се оформят като важен център на ВМОРО.

В Кремен е организиран склад за пушки, муниции и снаряжение, докарвани предимно от България или закупувани от самата Османска империя. Складът в Радоновата къща е под опеката на местните ръководители учителите Благой Хр. Джуданов и Георги Гл. Москов и на Копаран чауш. През първата половина на февруари 1903 година в Кремен идва Гоце Делчев с чета, в която е кременецът Иван Ф. Радулов. Гоце отсяда в Радоновци, а четата е настанена в къщите на Георги Т. Юсев, Благо Ценкин и други. В Кремен отсядат и чети на Върховния комитет.

Малко преди избухването на Илинденско-Преображенското въстание в селото отсяда четата на Стоян Мълчанков. Предадена е от ратая Кушан и в селото пристига войска, много кременци са арестувани, отведени във Филипово, а после в Неврокоп и измъчвани в продължение на 90 дни, след което свободата им е откупена от селяните.

Два месеца преди избухването на въстанието 200 кременци и обидимци са извикани за военно обучение в местността Изворето от Яне Сандански. Сформирани са две чети, огравени от кременците Благой Джуданов и Георги Москов, които, преследвани от властите, са принудени да станат нелегални и да влязат в четата на Копаран чауш.

Кременска стража, под командването на Благой Джугданов, участва активно в унищожаването на османския гарнизон в Обидим на 14 септември и в разгрома на впоследствие изпратената от Неврокоп османска част на 16 септември при Харамибунар. Оцелелите от двете сражения османски войници заедно с башибозук от Рибново, Филипово и друи селища в района се насочва към Кремен. Селяните заедно с добитъка се изтеглят в планината, а ценната покъщнина е закопана. Кметът Илия Филиповски, който има добри връзки в Неврокоп, пъдарят Стоил Ушехов и брат му Коста Ушехов решават да се опитат да измолят пощада за селото от османците. Тримата са измъчвани страшно, като на Филиповски са отрязани краката, но не издават къде са се оттеглили въстанниците. Насечени са на парчета. Семейството на кмета, останало в селото е избито - жена му Мария и шестнайсетгодишният Петър са убити, седемгодишният Георги се спасява, а двегодишната Мария е отведена в Драма. Другите трима старци, останали в селото, също са убити. Цялото село е изгорено. Общо жертвите на селото във въстанието са 32.

Пристигналата чета на Върховния комитет под командването на поручик Любомир Стоенчев, в която е и кременецът Иван Ф. Радулов, помага на избягалото население да се изтегли в България. Населението е организирано в два потока - единият само от обидимци, а другият от кременци и обидимци, които след дълъг преход минават границата при Айгидик.

През 1908-1909 година селото има 214 български къщи с население 1091 души.

Днес селото се намира в община Банско.

Личности:

Ангел Джугданов, партизанин от четата на Иван Козарев, по-късно дългогодишен кмет на селото, като при неговото кметуване за първи път са асфалтирани главните улици на Кремен;

Галактион Хилендарец (1830 - 1894), български революционер;

Георги Кременлията (1840 - 1886), български хайдутин, войвода от Кресненско-Разложкото въстание;

Георги Радулов (Георге Радуле) (р. 1942), преподавател по автоматизация на минното производство с македонско национално съзнание, автор на книги на историческа тематика.

Димитър Недялков, български опълченец, I опълченска дружина

Димитър Сириджанов Кехайов, български учител в родното си село през 1872 година

Илия Ат. Ходжев, български учител в родното си село между 1857 - 1862 година, след това се преселва в Правица, където отглежда тютюн

Тодор Ан. Юсев, български учител в родното си село след 1850 година

Сириджан Ив. Кехайов, български учител в родното си село от 1853 годи

Статистика:

Землище: 61, 869 кв.км

Надморска височина: 1100 м

Пощенски код: 2771

Тел. Код: 074407

kremen

kremen