Log in

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Младата учителка от Начално училище „Свети Паисий Хилендарски” гр.Банско Светлана Глушкова спечели наградата „Любим учител” в деветото издание на едноименния конкурс, организиран всяка година от регионалния ежедневник в.”Струма”.

СВЕТЛАНА ГЛУШКОВА ОТ НУ”СВ.ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” ГР.БАНСКО…

Младата учителка от Начално училище „Свети Паисий...

АНКЕТА за представители на местния бизнес, НПО и заинтересовани страни

АНКЕТА за представители на местния бизнес…

АНКЕТА за представители на местния бизнес, НПО...

АНКЕТА за гражданите

АНКЕТА за гражданите

АНКЕТА за гражданите  План за интегрирано развитие...

Община Банско взе участие на информационен деск, организиран от Министерство на туризма, в най-голямото международно изложение за туризъм в Атина - 8-th Athens International Tourism & Culture Expo 2021, което сe проведе от 25 до 27 ноевмри.

ОБЩИНА БАНСКО ВЗЕ УЧАСТИЕ В ОСМОТО…

Община Банско взе участие на информационен деск...

Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб

УСПЕХ ЗА СТЕЛА ЯНЧОВИЧИНА ОТ СКИ…

Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб...

Кметът Иван Кадев получи наградата на Община Банско като най-добрата целогодишна дестинация през 2021 г. – едно заслужено признание, постигнато в резултат на общите усилия на общинските власти и на туристическия бранш в Банско и Добринище.

ОБЩИНА БАНСКО ПОЛУЧИ ПРИЗ ЗА "НАЙ-ДОБРА…

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ връчи...

Община Банско проведе работна среща във връзка с подготовката и старта на предстоящия зимен туристически сезон.

БАНСКО И ДОБРИНИЩЕ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА…

Община Банско проведе работна среща във връзка...

Годишни награди в туризма 2021

В ход е електронното гласуване за Годишни...

НАБОР НА КАНДИДАТИ ЗА КАДРОВА ВОЕННА…

О Б Я В А ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА...

Костадин Глушков от Банско се нуждае от незабавната помощ, за да живее. За броени дни трябва да бъдат събрани 20 хиляди евро за животоспасяваща повторна трансплантация на бъбрек в болница „Флорънс Найтингейл“ в Истанбул, Турция.

ДА ПОМОГНЕМ!

Костадин Глушков от Банско се нуждае от...

В Деня на народните будители, кметът Иван Кадев връчи почетния знак на Община Банско за присъждане на титлата

Будителите на Банско за 2021

В Деня на народните будители, кметът Иван...

В празничния ден, когато честваме делото на народните будители, в Банско отвори врати нова детска градина.

В БАНСКО ОТВОРИ ВРАТИ НОВА ДЕТСКА…

В празничния ден, когато честваме делото на...

СПОРТНИ НОВИНИ

ТРЕТО МЯСТО ЗА НИКИ КАЛИСТРИН В КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА

ТРЕТО МЯСТО ЗА НИКИ КАЛИСТРИН В КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА

На 29 октомври в градчето Лимоне Сул Гарда, на езерото Гарда в Италия, се проведе...

НАШИТЕ ДЕЦА

Завърши Детска полицейска школа 2021

Завърши Детска полицейска школа 2021

С връчване на грамоти, подписани лично за всяко дете от началника на РПУ Банско Кирил...

Археологически комплекс ”Свети Никола”

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ КОМПЛЕКС “СВЕТИ НИКОЛА”

Проучванията в м.“Св.Никола“ започват през 2003 г., когато се откриват основите на ранно-християнска базилика, която е възстановена с дарения след съгласуване и предписания от НИПК и прилежащ към нея некропол. През 2007 г. започват редовни археологически разкопки. Селището се намира в североизточния край на НП“Пирин“ на 1100 м надморска височина и отстои на 4,5 км източно от Банско. Изградено е върху естествен каменен рид с отвесни пропасти от три страни с височина 100-120 м. Разкрити са основите на множество каменни зидове споени с хоросан от постройки и съоръжения със запазена височина до 3,00-3,20 м  и дебелина-0,65м. Всички те са заобиколени от крепостна стена, изградена от много по-големи и обработени камъни с дебелина 1,10-1,20 м, която очертава пространство от около шест декара, включващо вътрешния град. Веднъж селището е опожарено, но каменните зидове отново са възстановени, само че спойката е от глина. От направените сондажи извън крепостния зид, където продължават да се разкриват основите на каменни постройки можем да предположим, че големината на селището е около 25-30 дка. Откриват се множество керамични съдове с различни форми и размери, керамични плочи за строителство и подова настилка, тегули от покривната конструкция, тежести за стан. Железните предмети са най-разнообразни: копия, стрели, ножове, мотики, брадви, игли, кирко-брадви, клинове, пирони и др. Накитите са предимно от бронз и желязо – фибули, гривни, пръстени, обеци, копчета, токи за колан. Откриват се значително количество стъклени фрагменти от прозоречно стъкло и от съдчета с различна форма. Най-голямо е разнообразието от монети, изработени от различни метали и обхващащи огромен период от IV в.пр.Хр.- до XVIII в.сл.Хр. Това е и времето на съществуването на селището според намерените материали до момента. Интересен е и фактът, че никъде в историографията, в изворите и в местните предания и легенди не се споменава името и мястото на това селище, което по откритите археологически материали се е радвало на голям икономически просперитет. Единствено от това място се разкрива панорамата на цялата Разложка котловина и могат да се наблюдават   наблюдават всички стратегически пътища. На изток през прохода „Момина кула“ е пътят за Никополис ад Нестум, на север през прохода „Юндола“ за Тракийската низина и на запад през прохода „Предел“ за Скаптопара/Благоевград/ и вътрешността на България. През 2013 г. разкритите до тогава архитектурни съоръжения са консервирани, реставрирани и адаптирани по проект „Банско- кръстопът на цивилизациите“. Изградени са подходящи туристически пътеки, стъпала и парапети за достъп до археологическият обект с указателни табели. Има и обособени кътове за отдих.