Log in

cao final 1

Последни новини

В БАНСКО СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ЗА НОВО ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА…

Днес се проведе встъпителната пресконференция по проект № BG-RRP-4.025-0055 "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура...

2 МАЙ ЩЕ БЪДЕ НЕУЧЕБЕН В ОБЩИНА БАНСКО

  Учениците в училищата в община Банско ще имат допълнително един ден ваканция на 2 май. Във...

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО Двама от най-добрите състезатели на Таекуондо клуб “Хоук-Банско”...

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ 2024

От 16 до 26 април 2024 г., Община Банско организира пролетно почистване. Приканват се всички...

УСПЕХ НА ДОБРОВОЛЧЕСКАТА АКЦИЯ „С ЛЮБОВ КЪМ ДЪРВЕТАТА“

Проведената в края на миналата седмица акция „С любов към дърветата“ за почистване на дърветата...

ВАЖНО!

  Считано от 01.05.2024 г., „Топлоснабдяване Банско" ЕООД преустановява подаването на топлинна енергия на своите клиенти...

ПОБЕДА ЗА НИКОЛАЯ СЪБЕВА НА DIAMOND CUP MALTA 2024

  Най-добрата в бодибилдинга в България – Николая Събева от Банско, оправда собствените си очаквания за...

НА ВНИМАНИЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА ОБЩИНА БАНСКО!

Общинските власти организират обработка срещу бълхи и кърлежи на обществени терени – детски и...

БАНСКО ТРИУМФИРА В КАНАДСКАТА БОРБА

Състезателите от Банско бяха над всички на Държавното първенство по канадска борба. Местните клубове „Армспорт“...

НАШИТЕ ДЕЦА

ДЕЦАТА НА БАНСКО ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА

🧚‍♂️🎭🎉Народно читалище „Никола Вапцаров-1894“ и Община Банско организираха за децата незабравим празник. Фоайето на читалището...

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БАНСКО

Отново Банско има повод да се гордее със своите деца! Двама от тримата финалисти на...

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ АЛПИЙЦИ НА СК „ЮЛЕН“

На 22 и 23 март 2024 г. Банско беше домакин на Държавното първенство по ски...

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ГРАЦИИТЕ ОТ БАНСКО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „КРАКРА КЪП”

Клубът по художествена гимнастика „Банско“ взе участие в VI Международен турнир „Кракра къп“ в гр...

АЛПИЙЦИТЕ НА СК"ЮЛЕН" С ПРИЗОВИ КЛАСИРАНИЯ В ТРИ ШАМПИОНАТА

От 13 до 15 март в курортите Боровец и Мальовица се проведоха детски състезания за...

ПРАЗНИК ПО РОДОЛЮБИЕ

Истински български празник по родолюбие ни подариха днес децата от 2 „а” клас на СУ...

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БАНСКО

На редовното си заседание днес, общинските съветници приеха бюджета на община Банско за 2021 година. Според направените разчети, общинската политика и дейностите в общината ще се осъществят във финансова рамка от 29 047 047 лв. В приходната част постъпленията за делегирани от държавата дейности са в размер на 12 231 939 лв., а от местни дейности възлизат на 16 815 108 лв. Инвестиционната програма за 2021 година е в размер на 8 281 686 лв., като капиталовите разходи в гр. Банско за 2021 г. ще бъдат в размер на 6 890 769 лв., а в гр. Добринище – 1 109 824 лв.

В изказването си пред общинските съветници, кметът Иван Кадев подчерта, че трудностите, с които се сблъска общината през изминалата година, както и заварената празна хазна, поставят под изпитание  и изпълнението на бюджета за 2021 година.

Въпреки че собствените приходи през 2020 година бяха намалени спрямо предходната, не се предвижда драстично по – нататъшно намаление и са заложени в размер на 10 милиона лева. Държавните субсидии за 2021 година са увеличени с близо 2 милиона лева – предимно за образование и социални дейности, което обезпечава тяхната нормална работа, а чрез осигуряване на допълнителни средства от общинския бюджет ще се осигурят грижи за всички хора в затруднено положение. В бюджет 2021 са предвидени средства за реализиране на културната програма, за да се развива имиджа на Банско като фестивална дестинация. Осигурени са средства и за спортните клубове, в които са включени децата от общината.

„Днешният ден не е като познатото от вчера. Навиците от последните десетилетия вече са променени под диктата на непреодолими външни фактори. Предлагам ви да посрещнем предизвикателствата с типичния за банския дух  твърд характер - спокойно, но с отговорност, търпеливо, но с надежда, и въпреки наложения ни краен реализъм на финансовата рамка, да не допуснем тежестта, през която преминаваме, да опорочи човешките ни качества и достойнството ни на българи”, апелира кметът Иван Кадев преди гласуване на бюджета.

Общинските съветници приеха и Годишната програма за 2021 г. за управление и разпореждане с имотите, собственост на Община Банско. В списъка на обектите от първостепенно значение са посочени: приют за безстопанствени кучета, корекцията на река Глазне, довеждащ водопровод от м.Караманица до гр.Банско и др.

С единодушие беше прието и предложението Община Банско и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”  да сключат рамково споразумение за съвместна дейност и сътрудничество. Както уточни кметът Иван Кадев, това е крачка в посока на създаването на научно-практически център в Банско, където студенти от различни висши училища  и университети в България  да  провеждат практическите си занимания.

На сесията бе обсъдена структурата на общинската администрация за 2021 г. Съветниците одобриха намаляването на числения и́ състав с 4 щатни броя.

Дадено бе единодушно съгласие и по предложението Община Банско да кандидатства с проект „Патронажна грижа+” за осигуряване на здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора.

sesiq 001

sesiq 002