Log in

cao final 1

Последни новини

В БАНСКО СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ЗА НОВО ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА…

Днес се проведе встъпителната пресконференция по проект № BG-RRP-4.025-0055 "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура...

2 МАЙ ЩЕ БЪДЕ НЕУЧЕБЕН В ОБЩИНА БАНСКО

  Учениците в училищата в община Банско ще имат допълнително един ден ваканция на 2 май. Във...

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО Двама от най-добрите състезатели на Таекуондо клуб “Хоук-Банско”...

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ 2024

От 16 до 26 април 2024 г., Община Банско организира пролетно почистване. Приканват се всички...

УСПЕХ НА ДОБРОВОЛЧЕСКАТА АКЦИЯ „С ЛЮБОВ КЪМ ДЪРВЕТАТА“

Проведената в края на миналата седмица акция „С любов към дърветата“ за почистване на дърветата...

ВАЖНО!

  Считано от 01.05.2024 г., „Топлоснабдяване Банско" ЕООД преустановява подаването на топлинна енергия на своите клиенти...

ПОБЕДА ЗА НИКОЛАЯ СЪБЕВА НА DIAMOND CUP MALTA 2024

  Най-добрата в бодибилдинга в България – Николая Събева от Банско, оправда собствените си очаквания за...

НА ВНИМАНИЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА ОБЩИНА БАНСКО!

Общинските власти организират обработка срещу бълхи и кърлежи на обществени терени – детски и...

БАНСКО ТРИУМФИРА В КАНАДСКАТА БОРБА

Състезателите от Банско бяха над всички на Държавното първенство по канадска борба. Местните клубове „Армспорт“...

НАШИТЕ ДЕЦА

ДЕЦАТА НА БАНСКО ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА

🧚‍♂️🎭🎉Народно читалище „Никола Вапцаров-1894“ и Община Банско организираха за децата незабравим празник. Фоайето на читалището...

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БАНСКО

Отново Банско има повод да се гордее със своите деца! Двама от тримата финалисти на...

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ АЛПИЙЦИ НА СК „ЮЛЕН“

На 22 и 23 март 2024 г. Банско беше домакин на Държавното първенство по ски...

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ГРАЦИИТЕ ОТ БАНСКО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „КРАКРА КЪП”

Клубът по художествена гимнастика „Банско“ взе участие в VI Международен турнир „Кракра къп“ в гр...

АЛПИЙЦИТЕ НА СК"ЮЛЕН" С ПРИЗОВИ КЛАСИРАНИЯ В ТРИ ШАМПИОНАТА

От 13 до 15 март в курортите Боровец и Мальовица се проведоха детски състезания за...

ПРАЗНИК ПО РОДОЛЮБИЕ

Истински български празник по родолюбие ни подариха днес децата от 2 „а” клас на СУ...

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

24 Май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост

24 Май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост

Уважаеми учители, дейци на просветата, книжовността и културата,скъпи ученици, уважаеми съграждани,

24 Май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, е един от най-обичаните и тачени от народа ни български празници, защото той е символ на нашето достойнство, традиция и духовност! В този ден всеки българин изпитва особено вълнение, чувство за дълг и принадлежност, примесено с гордост и съзнание за значимостта на приноса на нашия народ в световната история.

Имаме основание да се гордеем – преди векове от българските земи тръгва и тук пуска най-дълбоки и здрави корени делото на светите братя Кирил и Методий. България дава на славянските народи писмо и четмо! А днес българските букви са азбука и на Европа.

Ние, банскалии, имаме още по-големи основания да честваме празнично този ден, защото сме наследници на велики предци, благодарение на които българският дух е висок и жизнен.

Сред плеядата светли имена на възрожденците от Банско, с особена гордост и преклонение тачим името на свети Паисий Хилендарски. През тази година нашият град, България и ЮНЕСКО отбелязват две знаменателни годишнини – 300 години от рождението на титана на Българското Възраждане и 260 години от написването на най-важната българска книга -„История Славнобългарска“. Само 30 години по-късно, благодарение на нашия съгражданин Марко Теодорович Везьов е издаден и първият български буквар, чиято годишнина също отбелязваме. Стотици са имената на възрожденците, на духовните будители и просветители от Банско. Паметта за тях е жива, а делото им е пример за това, че няма сили и пречки, които да препятстват стремежа ни към знание, просвета и култура.

Бих искал в днешния ден да отбележа още един важен юбилей, който честваме тази година – 70 години музейно дело в Банско. Поздравявам ви, уважаеми музейни работници, за вашия усърден труд „на ползу роду болгарскому“. Историята на Банско и района е едно благодатно поле за откривателство и всички ние очакваме вашата изследователска и проучвателна работа да обогатят познанието ни за нашето минало.

Уважаеми съграждани,

На 24 Май нашият народ изразява своята признателност и преклонение към българския учител. Той пали искрата на стремежа към знание и творчество, прави смели неуверените стъпки и открива далечните хоризонти пред децата ни. Благодарение на българския учител дълбоко в съзнанието ни са запечатани думите „Върви, народе възродени“ и убеждението, че знанието е най-голямото човешко благо.

Уважаеми учители,

Днес всички Вие заслужавате нашата дълбока почит за огромните усилия и обич, с които раздавате себе си, за да изградите бъдещото поколение на България от достойни и образовани млади хора. Продължавайте всеотдайно и с последователност да водите своите ученици в света на познанието. Нека успехите на Вашите ученици Ви носят лично удовлетворение и радост! Пожелавам Ви все така неуморно да следвате великата мисия да ограмотявате, да образовате и да учите нашите деца!

Скъпи ученици,

На този единствен по рода си български празник, ви пожелавам да се научите да виждате доброто, красивото и възвишеното, да цените важните уроци, които получавате в училище, за да ги използвате в живота. Бъдете здрави и упорити, учете с желание, оптимизъм и воля, бъдете уверени и носете самочувствието на достойни хора и граждани на България!

Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели,

Възхищавам се на енергията и всеотдайността, с която творите, съхранявате културните ни ценности и ги предавате на всяко следващо поколение. Като ви поздравявам с празника, ви желая все по-големи творчески успехи. Бъдете посланици на българската култура и пазители на традициите!

Уважаеми съграждани, нека да ни е честит празникът на словото и на духа!

Желая на всички здраве и непрекъснат стремеж към знания!

Нека винаги е жив българският дух!

Иван Кадев, кмет на община Банско