Log in

cao final 1

Последни новини

НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „МОГА И ЗНАЯ КАК“ ОТНОВО Е В БАНСКО

Финалният етап на авторитетното Национално състезание по приложна електроника „Мога и зная как“ се провежда...

В БАНСКО СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ЗА НОВО ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА…

Днес се проведе встъпителната пресконференция по проект № BG-RRP-4.025-0055 "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура...

2 МАЙ ЩЕ БЪДЕ НЕУЧЕБЕН В ОБЩИНА БАНСКО

  Учениците в училищата в община Банско ще имат допълнително един ден ваканция на 2 май. Във...

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО Двама от най-добрите състезатели на Таекуондо клуб “Хоук-Банско”...

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ 2024

От 16 до 26 април 2024 г., Община Банско организира пролетно почистване. Приканват се всички...

УСПЕХ НА ДОБРОВОЛЧЕСКАТА АКЦИЯ „С ЛЮБОВ КЪМ ДЪРВЕТАТА“

Проведената в края на миналата седмица акция „С любов към дърветата“ за почистване на дърветата...

ВАЖНО!

  Считано от 01.05.2024 г., „Топлоснабдяване Банско" ЕООД преустановява подаването на топлинна енергия на своите клиенти...

ПОБЕДА ЗА НИКОЛАЯ СЪБЕВА НА DIAMOND CUP MALTA 2024

  Най-добрата в бодибилдинга в България – Николая Събева от Банско, оправда собствените си очаквания за...

НАШИТЕ ДЕЦА

ДЕЦАТА НА БАНСКО ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА

🧚‍♂️🎭🎉Народно читалище „Никола Вапцаров-1894“ и Община Банско организираха за децата незабравим празник. Фоайето на читалището...

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БАНСКО

Отново Банско има повод да се гордее със своите деца! Двама от тримата финалисти на...

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ АЛПИЙЦИ НА СК „ЮЛЕН“

На 22 и 23 март 2024 г. Банско беше домакин на Държавното първенство по ски...

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ГРАЦИИТЕ ОТ БАНСКО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „КРАКРА КЪП”

Клубът по художествена гимнастика „Банско“ взе участие в VI Международен турнир „Кракра къп“ в гр...

АЛПИЙЦИТЕ НА СК"ЮЛЕН" С ПРИЗОВИ КЛАСИРАНИЯ В ТРИ ШАМПИОНАТА

От 13 до 15 март в курортите Боровец и Мальовица се проведоха детски състезания за...

ПРАЗНИК ПО РОДОЛЮБИЕ

Истински български празник по родолюбие ни подариха днес децата от 2 „а” клас на СУ...

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

ЗА МНОГО И БЛАГОСЛОВЕНИ ГОДИНИ, ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВЛАДИКО ИСААК!

ЗА МНОГО И БЛАГОСЛОВЕНИ ГОДИНИ, ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВЛАДИКО ИСААК!

На 10 юни, когато Православната църква отбелязва Отдание на Петдесетница, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе извършена епископската хиротония на архимандрит Исаак, доскоро архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, който бе възведен в епископски сан с титлата „Велбъждски“.

По време на тържествената утреня, нареченият за епископ архимандрит Исаак изповяда Символът на вярата и положи епископските обети да пази правилата на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на благочестивите поместни събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ, както и да спазва Устава на БПЦ-БП. Велбъждският епископ Исаак отправи тържествено слово, в което благодари на Бога, на Света Богородица и своя небесен покровител св. Исаак Сирин, на членовете на Светия Синод, на своя духовен старец Величкия епископ Сионий, както и на своите родители и близки.

Банскалии посрещнаха новината за издигането на архимандрит Исаак в духовната йерархия на своя съгражданин с особено голяма радост и гордост.

Архимандрит Исаак (в мире Иван Михаилов Бояджийски) е роден на 9 ноември 1982 г. в гр. Банско. На 14 август 1983 г. приема кръщение в чест на св. Иоан Кръстител в храм „Св. Троица“, гр. Банско.

През 1989 г. постъпва в НУ „Св. Паисий Хилендарски“, което завършва през 1993 г. От 1993 до 1996 се учи в СУ „Неофит Рилски“ в родния си град.

На 13-годишна възраст, с благословението на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил, постьпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва през 2001 г. От същата година започва работа в нейната администрация.

В Софийската духовна семинария той заема различни длъжности в административния и педагогически състав. Паралелно се обучава в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който завършва през 2008 г. със степен „бакалавър на богословието“.

През 2009 г., в манастир „Успение Богородично“, Видинска епархия е постриган в монашество и ръкоположен за йеродякон, а година по-късно за йеромонах. След ръкоположенията му в духовен сан, той продьлжава да носи послушание в Софийската духовна семинария на длъжност секретар и възпитател на обучаващите се в нея етнически българи от чужбина.

От началото на 2011 г. е назначен за архиерейски наместник на Ломската духовна околия и председател на църковното настоятелство на съборния храм „Успение Богородично“ в гр. Лом и малко след това възведен в архимандритско достойнство.

От октомври 2012 г. се обучава в Общоцърковната аспирантура и докторантура „Св. равноапостолни Кирил и Методий“, гр. Москва, която завършва през 2015 г. със степен „магистър на богословието“.

През 2014 г. е назначен от Видинския митрополит Дометиан за духовен надзорник на Видинска епархия и ефимерий при катедралния храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“, а от 2020 г. преминава на служение в Софийска епархия и е назначен за Архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

View the embedded image gallery online at:
https://bansko.bg/bg/12527-----,--,--#sigProIdb67702be41