Log in

cao final 1

Последни новини

НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „МОГА И ЗНАЯ КАК“ ОТНОВО Е В БАНСКО

Финалният етап на авторитетното Национално състезание по приложна електроника „Мога и зная как“ се провежда...

В БАНСКО СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ЗА НОВО ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА…

Днес се проведе встъпителната пресконференция по проект № BG-RRP-4.025-0055 "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура...

2 МАЙ ЩЕ БЪДЕ НЕУЧЕБЕН В ОБЩИНА БАНСКО

  Учениците в училищата в община Банско ще имат допълнително един ден ваканция на 2 май. Във...

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО Двама от най-добрите състезатели на Таекуондо клуб “Хоук-Банско”...

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ 2024

От 16 до 26 април 2024 г., Община Банско организира пролетно почистване. Приканват се всички...

УСПЕХ НА ДОБРОВОЛЧЕСКАТА АКЦИЯ „С ЛЮБОВ КЪМ ДЪРВЕТАТА“

Проведената в края на миналата седмица акция „С любов към дърветата“ за почистване на дърветата...

ВАЖНО!

  Считано от 01.05.2024 г., „Топлоснабдяване Банско" ЕООД преустановява подаването на топлинна енергия на своите клиенти...

ПОБЕДА ЗА НИКОЛАЯ СЪБЕВА НА DIAMOND CUP MALTA 2024

  Най-добрата в бодибилдинга в България – Николая Събева от Банско, оправда собствените си очаквания за...

НАШИТЕ ДЕЦА

ДЕЦАТА НА БАНСКО ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА

🧚‍♂️🎭🎉Народно читалище „Никола Вапцаров-1894“ и Община Банско организираха за децата незабравим празник. Фоайето на читалището...

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БАНСКО

Отново Банско има повод да се гордее със своите деца! Двама от тримата финалисти на...

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ АЛПИЙЦИ НА СК „ЮЛЕН“

На 22 и 23 март 2024 г. Банско беше домакин на Държавното първенство по ски...

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ГРАЦИИТЕ ОТ БАНСКО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „КРАКРА КЪП”

Клубът по художествена гимнастика „Банско“ взе участие в VI Международен турнир „Кракра къп“ в гр...

АЛПИЙЦИТЕ НА СК"ЮЛЕН" С ПРИЗОВИ КЛАСИРАНИЯ В ТРИ ШАМПИОНАТА

От 13 до 15 март в курортите Боровец и Мальовица се проведоха детски състезания за...

ПРАЗНИК ПО РОДОЛЮБИЕ

Истински български празник по родолюбие ни подариха днес децата от 2 „а” клас на СУ...

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

120 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

120 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

Банскалии отбелязаха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание със специален събор, проведен в местността "Мрътва́ поле́на" (Чалин валог). Организатори на събитието бяха Туристическото дружество "Вихрен" и Община Банско, които почетоха героите от национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско.

В своето обръщение, представителят на ТД "Вихрен" - Димитър Юлев, подчерта важността на въстаническата епопея от 1903 година, като една от най-съществените борби за националното освобождение на българските земи в Македония и Одринска Тракия. Илинденско-Преображенското въстание е ключов момент от борбата за националната самостоятелност на българския народ и отличава се с голямо значение за българската история и култура. Въпреки неуспеха си, въстанието остава събитие, заздравяващо българския национален дух, като осигурява нов пламък за борба за свобода и независимост. Поклон пред героизма на въстаниците!

„И днес помним и се прекланяме пред подвига на учителя Радон Тодев и неговата чета в Годлевската планина – 27 мъже, тръгнали на сигурна смърт, за да останат безсмъртни в народната памет“, припомни една от най-трагичните страници в историята на Банско кметът Иван Кадев.

Въстаниците ни завещаха своите съвети и своят пример как да отстояваме българското дело, име и чест. Ние трябва да знаем, да помним и предаваме на децата си, че всяка педя българска земя е отвоювана и съхранена с кръвта на хиляди достойни и велики българи. Днес повече от всякога сме длъжни да осмислим делата си за да можем да съхраним онази чиста и свята република за която предците ни мечтаеха и умираха. И нека в това наше начинание Господ да пази България. Да живее България!

Съборът беше изпълнен с автентична атмосфера, създадена от участниците от Националното хайдушко движение, Елена Калайджиева, фолклорните и танцови формации "Бански фукли", "Мераклии", "Пиринско настроение", "Еуфория", "Пирински бисери" и "Банскалии". Младите и талантливи певици - Михаела Бояджийска, Катерина Юнчова и сестрите Ивана и Ивона Малчови, създадоха на присъстващите празнично настроение и повод за радост.

Този специален събор отбеляза важната дата в българската история и напомни на всички за неизбежната цена, платена от героите, които се жертваха за свободата и независимостта на народа. Техният подвиг трябва да бъде помнен и уважаван през поколенията, като вдъхновение за бъдещите поколения да продължават да бъдат защитници на българското наследство и култура.

View the embedded image gallery online at:
https://bansko.bg/bg/12615-120----#sigProId87f5bcdabd