Log in

Последни новини

ЗАВЪРШИ ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ

Днес приключи двугодишното обучение на учениците от 4а клас от СУ "Неофит Рилски" по Националната...

РАБОТНА ГРУПА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ РАЗМЕРА НА ТАКСАТА ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ

Със заповед на кмета Стойчо Баненски, в Община Банско бе създадена Работна група във връзка...

ЛИФТЪТ ОТ Х."ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ" ДО Х.БЕЗБОГ ОТНОВО РАБОТИ

След проведена пролетна техническа профилактика, седалковият лифт от хижа "Гоце Делчев" до хижа "Безбог" започва...

ОБЩИНА БАНСКО ИЗВЪРШВА ДЕЗИНСЕКЦИЯ И ДЕЗАКАРИЗАЦИЯ СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ, БЪЛХИ И КОМАРИ

  Уважаеми жители и гости,   На 11 юни (вторник), от 22:00 ч., на територията на град Банско...

КАМПАНИЯ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА БАТЕРИИ, АКУМУЛАТОРИ, ЕЛЕКТРИЧЕСКО И ЕЛЕКТРОННО ОБОРУДВАНЕ

Община Банско, в сътрудничество с организациите по оползотворяване, с които има сключени договори, организира поредна...

ОБЩИНА БАНСКО И МЕСТНИЯТ БИЗНЕС В ОБЩ ДИАЛОГ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИНДУСТРИАЛНИТЕ…

Кметът Стойчо Баненски покани на среща представители на фирми, които имат производствени бази в индустриалните...

ПОКАНА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Уважаеми дами и господа, Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион...

КМЕТЪТ НА БАНСКО СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГЕРМАНСКИЯ РОТАРИ КЛУБ РЮСЕЛХАЙМ…

Кметът на Банско Стойчо Баненски и неговият екип се срещнаха с представители на Ротари клуб...

В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВЕЛОСИПЕДА, ОБЩИНА БАНСКО МОНТИРА СТОЙКИ НА ВЕЛОПАРКИНГИ

За много хора карането на колело е не само практичен начин на придвижване, но и...

НАШИТЕ ДЕЦА

ДЕЦАТА ОТ ФОЛКЛОРНА ГРУПА „БАНСКА МЛАДОСТ“ ЗАСЛУЖИХА МНОГОБРОЙНИ МЕДАЛИ

Фолклорна група "Банска младост " към НЧ"Никола Вапцаров-1894" спечели първо място на Фестивала на изкуствата... Read more

ДЕЦАТА НА БАНСКО ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА

🧚‍♂️🎭🎉Народно читалище „Никола Вапцаров-1894“ и Община Банско организираха за децата незабравим празник. Фоайето на читалището... Read more

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БАНСКО

Отново Банско има повод да се гордее със своите деца! Двама от тримата финалисти на... Read more

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ АЛПИЙЦИ НА СК „ЮЛЕН“

На 22 и 23 март 2024 г. Банско беше домакин на Държавното първенство по ски... Read more

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ГРАЦИИТЕ ОТ БАНСКО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „КРАКРА КЪП”

Клубът по художествена гимнастика „Банско“ взе участие в VI Международен турнир „Кракра къп“ в гр... Read more

АЛПИЙЦИТЕ НА СК"ЮЛЕН" С ПРИЗОВИ КЛАСИРАНИЯ В ТРИ ШАМПИОНАТА

От 13 до 15 март в курортите Боровец и Мальовица се проведоха детски състезания за... Read more

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

Bansko summer 2024 plakat

cao final 1

ОБЩИНА БАНСКО ПАРТНЬОР В ПЪРВИ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ „МЛАДИТЕ ХОРА – НЕИЗПОЛЗВАНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ ЗА ПО-ЕФЕКТИВНИ ПОЛИТИКИ И ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НА МЕСТНО НИВО“

През изминалата седмица младежи от община Банско участваха активно в първия от поредицата три младежки форума „Повишаване на гражданското участие на млади хора в изпълнението и мониторинга на политики и законодателство на местно ниво“, в рамките на Дейност 3 по проект BG05SFOP001-2.025-0223-С01 "Младите хора – неизползваният потенциал за по-ефективни политики на местно ниво", финансиран по процедура BG05SFOP001-2.025 „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“, по Приоритетна ос № 2 „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса“ на Оперативна програма „Добро управление" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Събитието се проведе в гр. Банско, в залата на Туристически Център Банско. В него участваха младежи от община Банско, включително и младежи от уязвими групи, както и представители на общинската администрация, на институции и организации, ангажирани с младежкото развитие на местно ниво.

Пред участниците във форума беше представен проектът и осъществяването му с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Участниците бяха запознати с целите на проекта и с проведените и предстоящи дейности.

На база на резултатите от проведеното проучване и изготвения анализ на информираността на младите хора относно възможностите и формите за гражданско участие и опитът им за включване в изпълнение и мониторинг на политики и законодателство на местно ниво, реализирани в рамките на Дейност 2 по проекта, бяха определени темите, с които младите хора не са запознати в достатъчна степен и тези теми бяха включени в представения обучителен модул.

Бенефициентът - сдружение „Мъдрост и сила“ и партньорът - Федерация на независимите строителни синдикати представиха свои добри практики за повишаване на активността на младежите в обществени инициативи и споделиха опита си и постигнатите резултати от проведени от двете организации дейности с млади хора.

Участващите младежи приеха с интерес и се включиха в работа по групи, в която формулираха множество препоръки и предложения за създаване на по-добра среда за гражданско участие в управлението на местно ниво.

Младите хора излъчиха свои представители, които запознаха аудиторията с формулираните от групите предложения.

Участието в проведения форум на представителите на Община Банско - Г-жа Десислава Хаджирускова – Директор дирекция „Административно обслужване” и на г-жа Ани Тренчева, Специалист „Младежки дейности и спорт“ създаде условия за протичане на диалог с младежите и възможност, препоръките и предложенията на младите хора да бъдат представени пред местната власт.

Форумът демонстрира механизми как потенциалът, енергията, ентусиазмът и креативността на младежите могат да бъдат ефективно насочени и използвани при управлението и за развитието на общината, чрез повишаване на гражданското участие на младите хора в изпълнението и мониторинга на политики и законодателство на местно ниво.

Проектът, в рамките на който се проведе форумът, се изпълнява от Сдружение „Мъдрост и сила“. Партньор по проекта е Федерация на независимите строителни синдикати.

Проектът цели да направи оценка на ефективността на политиките, да се определят силни, слаби страни, възможности и заплахи, характеризиращи гражданското участие на младите хора от различни групи общини в управлението на местно ниво и да се създадат предпоставки за формулиране на препоръки и подобряване на регулаторната среда.

Общата стойност на проекта е 59 807,81 лв., от които 50 836,64 лв. от Европейския социален фонд и 8 971,17 лв. национално съфинансиране.

Срокът за изпълнение на проекта е от 12.09.2022 г. до 31.12.2023 г.

View the embedded image gallery online at:
https://bansko.bg/bg/12752---------------------#sigProIdf1e9cf0e74