Log in

Последни новини

ПРИЗОВИ МЕСТА ЗА КЛУБОВЕТЕ ПО КАНАДСКА БОРБА ОТ БАНСКО НА ХХ ЮБИЛЕЕН…

През изминалия уикенд в Благоевград се проведе ХХ юбилеен турнир по Канадска борба, в който...

„ПОРШЕ – БЪЛГАРИЯ“ ОТБЕЛЯЗА ГРАНДИОЗНО СВОЯТА 20-ГОДИШНИНА В БАНСКО

„Порше – България“ отбеляза своята 20-годишнина с впечатляващ празник, включващ редица вълнуващи събития за...

ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ СВЕТИ МИНА                …

На днешния ден Българската православна църква почита свети Мина, покровител на семейството и закрилник на...

НЕПОБЕДИМАТА КАТРИН ГЕМКОВА ВЗЕ ТИТЛИ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО КИКБОКС НА ЕВРО…

Два златни медала спечели най-успешната състезателка на таекуон-до клуб ,,Хоук-Банско" Катрин Гемкова на Европейското първенство...

ЛИТЕРАТУРНО - МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР В ЧЕСТ НА ВЕЛИКИЯ АНГЕЛ БАЛЕВ

С литературно – музикална вечер в чест на делото на видния общественик на Банско Ангел...

КМЕТЪТ НА БАНСКО И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ ЧЕСТВАНИЯТА…

По специална покана на Неврокопския митрополит Серафим , кметът на Община Банско Стойчо Баненски и...

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ

Уважаеми жители на oбщина Банско, Уведомяваме ви, че през 2025 година ще бъдат променени някои такси...

АТЛЕТИ ОТ БАНСКО НА СВЕТОВНИТЕ ЗИМНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС 2025 В…

Кметът на Община Банско Стойчо Баненски и зам.-кметът Магдалена Юсева се срещнаха с националния директор...

ПЪРВА СРЕЩА НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО

Наскоро възстановеният Консултативен съвет по образование (КСО) в Община Банско проведе своето първо заседание. Председател...

НАШИТЕ ДЕЦА

МАЛКИТЕ ЛЮБИТЕЛИ И БЪДЕЩИ СПАСИТЕЛИ НА ПЛАНИНАТА НА ПОСЕЩЕНИЕ В ПСС –…

Днес деца от ДГ „Здравец“ бяха на посещение в базата на Планинска спасителна служба (ПСС)... Read more

НОВИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА СК ,,БАНСКО" И ,,ЕЛ ТЕПЕ"

Във Велинград се проведе ски състезание за едноименната купа, в което взеха участие СК "Банско... Read more

ТАЛАНТЛИВИЯТ МАТЕМАТИК ГЕОРГИ ГЕНЧЕВ СЕ ПРЕДСТАВИ БЛЕСТЯЩО НА МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА

Деветгодишният Георги Генчев от Банско се представи блестящо на международната олимпиада по ментална аритметика Horus... Read more

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА КЛУБ ПО БИАТЛОН ,,ПИРИН“ НА КУПА ,,ЧЕПЕЛАРЕ“

През изминалата седмица се проведе състезание по биатлон - купа "Чепеларе". На него взе участие... Read more

УСПЕШЕН УИКЕНД ЗА КЛУБ ПО БИАТЛОН „БАНСКО 2019“ И ЗА КЛУБ ПО…

Продължава отличното представяне на състезателите от клуб по биатлон „Банско 2019“, на завършилото този уикенд... Read more

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА- „КОМБИНИРАЙ И СЕ ДВИЖИ“

Под мотото „Комбинирай и се движи“ се проведе тазгодишната „Европейска седмица на мобилността“. Темата на... Read more

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

Untitled 1

cao final 1

„НАЛАГАНЕ“ НА БАНСКА КАПАМА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН

В автентичната атмосфера на една от най-оригиналните бански механи – „Ловна среща“, член на Задругата на банските механджии „Уникално Банско“, беше  направена демонстрация на направата на емблематичната банска капама.

Култовата банска гозба бе представена в рамките на регионален форум Европейски информационен ден. Той беше организиран от Европейски информационен център „Европа директно“, Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Благоевград и НЧ“Никола Вапцаров-1894“ гр. Банско.

Красимира Хаджикосева, ръководител на ЕИЦ“Европа директно“ акцентира върху възможностите за устойчиво управление и за развитие на регионалната политика чрез креативните индустрии, а Румяна Ангелова от РЕКИЦ“Читалища“ подчерта значението на читалищата за опазване на нематериалното културно наследство.

На фона на изпълненията на красивите бански песни от Женска фолклорна група „Пирински бисери“, Елена Георгиева показа как се „налага“ традиционна банска капама по автентична рецепта.

В дискусията участници във форума разказаха свои впечатления от това как се приема банската капама от гостите на Банско, каква е нейната история, мястото й в  бита на банскалии, връзката й с европейските кулинарни традиции, изкуството на бавното готвене и стойността на истинската храна.