Log in

Последни новини

КРАСИВИ, МЛАДИ И ИЗПЪЛНЕНИ С НАДЕЖДИ, ПРАЗНУВАХА АБИТУРИЕНТИТЕ ОТ ВИПУСК 2024 В…

С много радост, вълнение и емоции, зрелостниците от випуск 2024 на ПЛТГ „Никола Вапцаров”, Гимназия...

ПРАЗНИЧНО И ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 24 МАЙ В ОБЩИНА БАНСКО 

С много непринудена радост и усещане за истински празник, в община Банско бе отбелязан най-светлия...

ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО ОРГАНИЗИРА ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРЯ ЗА УЧИТЕЛИ, КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ И МУЗЕЙНИ РАБОТНИЦИ

В навечерието на националния празник 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий...

ЗДРАВЕЙ, ЛЯТО 2024! 

 Уважаеми съграждани, мили деца, лятната програма за децата на Банско стартира на 06 юни 2024г. Тя...

В ОБЩИНА БАНСКО СЕ ИЗВЪРШВА БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

„Грижи се за себе си, за да го правиш и за другите – изследвай се...

ОБЩИНА БАНСКО ОТНОВО Е В ЧЕЛНАТА КЛАСАЦИЯ ПО ПРОЗРАЧНОСТ СРЕД ВСИЧКИ…

  Община Банско зае второто място в рейтинга на активната прозрачност в България за 2024 година...

„ШЕСТВИЕ НА ЗНАНИЕ И МЛАДОСТ“ – ТЪРЖЕСТВА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

Община Банско и читалище „Никола Вапцаров“ организират тържествено честване на 24 май – Ден на...

ДОБРОВОЛЦИ ОСВЕЖИХА ОГРАДАТА НА УЧИЛИЩЕТО В ДОБРИНИЩЕ ЗА ПРАЗНИКА

Дни преди светлия празник, когато цяла България отдава почит на светите братя Кирил и Методий...

ЗРЕЛИЩЕН МАРАТОН В БАНСКО В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

 Община Банско съвместно с Ротаракт клуб Банско-Разлог събраха над 250 състезатели от всички спортни клубове...

НАШИТЕ ДЕЦА

ДЕЦАТА ОТ ФОЛКЛОРНА ГРУПА „БАНСКА МЛАДОСТ“ ЗАСЛУЖИХА МНОГОБРОЙНИ МЕДАЛИ

Фолклорна група "Банска младост " към НЧ"Никола Вапцаров-1894" спечели първо място на Фестивала на изкуствата... Read more

ДЕЦАТА НА БАНСКО ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА

🧚‍♂️🎭🎉Народно читалище „Никола Вапцаров-1894“ и Община Банско организираха за децата незабравим празник. Фоайето на читалището... Read more

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БАНСКО

Отново Банско има повод да се гордее със своите деца! Двама от тримата финалисти на... Read more

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ АЛПИЙЦИ НА СК „ЮЛЕН“

На 22 и 23 март 2024 г. Банско беше домакин на Държавното първенство по ски... Read more

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ГРАЦИИТЕ ОТ БАНСКО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „КРАКРА КЪП”

Клубът по художествена гимнастика „Банско“ взе участие в VI Международен турнир „Кракра къп“ в гр... Read more

АЛПИЙЦИТЕ НА СК"ЮЛЕН" С ПРИЗОВИ КЛАСИРАНИЯ В ТРИ ШАМПИОНАТА

От 13 до 15 март в курортите Боровец и Мальовица се проведоха детски състезания за... Read more

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

cao final 1

OБЩИНСКИ СЪВЕТ БАНСКО ЕДИНОДУШНО ПРИЕ БЮДЖЕТА НА ОБЩИНАТА ЗА 2024 ГОДИНА

37 366 197 лева е макрорамката на бюджета на община Банско за 2024 година. Той бе приет на днешното заседание на общинския съвет с мнозинство от 17 гласа „за” от присъствалите 17 съветника. Приходите за делегирани от държавата дейност в него са 19 024 131 лева, а тези от местни дейности – 18 342 066 лева.

„Мисля, че сме планирали разходите и необходимите дофинансирания, така че да осигурим нормалната работа на училища и детски градини, на заведенията за социални услуги – пенсионерски клубове, домашен патронаж, заведения за деца и лица с увреждания, читалища и музеи. Продължават усилията ни за подкрепа на развитието на спорта в община Банско и организирането на богата културна програма. Всичко това е част от стремежа ни да утвърдим Банско като световен целогодишен курорт“, заяви кметът Стойчо Баненски.

Инвестиционна програма на планинската община е 4 489 434 лева. През следващите няколко години се предвижда постепенно да бъдат рехабилитирани всички сгради на детските градини и детската ясла в Банско. През тази година ще бъде извършен ремонт на ДГ №1 – Голева детска градина. Предстои изграждане на детски площадки от ново поколение и съоръжение за спорт на открито. Средства са отделени и за ремонт на улиците „Радон Тодев“, „Лазар Томов“ в Банско и „Митко Палаузов“, „Софроний Врачански“ и „Иван Галчев“ в град Добринище, както и асфалтиране на улици в малките населени места от общината. Предвижда се ремонт и оформяне на паркинг на улица „Марушка Буйниова“ при кръстовището с улица „Лазар Томов“. Предстои да се възложат за проектиране множество значими проекти, като един от тях е довеждащ водопровод до град Добринище, както и изграждане на системи за външно изкуствено осветление на град Добринище, село Филипово и село Места. До месец стартира изграждането на Дом на покойника и ремонтните дейности в Гробищен парк-Банско, включващи алеи, нова порта и ограда. Заделени са средства за довършване на проектите, които са в процес на изпълнение, както и за безлихвено кредитиране или съфинансиране на проекти, които тепърва ще се изпълняват или за които тепърва ще кандидатстваме.

На днешното заседание, с мнозинство от 16 гласа „за” и един против от присъствалите 17 съветника се прие структурата на общинската администрация за 2024 година, с която се цели оптимизация на човешки и финансови ресурси. В нея се предвижда създаване на нова дирекция „Икономическо развитие“ с цел разгръщане на потенциала на развитие община Банско в различни икономически отрасли и акцентиране на туризма, като водещ за общината. Ще се създаде нова длъжност - специалист „Здравеопазване“, предвид неотложните задачи, които трябва да бъдат решени за подобряване на здравните услуги за населението на общината. Друга основна промяна в структурата е всички „неадминистративни„ обслужващи дейности, да бъдат изнесени в общински предприятия.

С пълно единодушие съветниците одобриха кандидатстването на община Банско по проект „Красива България”, Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура” с проектно предложение „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, основен ремонт и осигуряване на достъпност на средата за сграда с идентификатор 02676.501.1141.1 с предназначение за Здравно заведение “, което включва ремонт на сградата и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Спешен център - Банско, както и кандидатстване с проектно предложение „Ремонт на сградата на Защитено жилище 1 и 2“, от фонд „Социална закрила“.

„В заключение бих казал, че бюджетът е реалистичен, изпълним и ни позволява да работим заедно за по - добрия облик и най-вече за развитието на Банско и населените места от общината. Да си пожелаем повече реални действия за ефективни политики и най-вече - това, което сме го заложили, да приключим в определените срокове!“, заключи кметът Баненски.

View the embedded image gallery online at:
https://bansko.bg/bg/13061-o---------2024-#sigProIded446cf9ff