Log in

Последни новини

ИЗЛОЖБА-БАЗАР ,,СВЕТЪТ ПРЕЗ НИШКИТЕ"

Над сто и петдесет уникални гоблени, изработени от младежите от „Защитени жилища 3 и 4“...

РЕДОВНА АВТОБУСНА ЛИНИЯ БАНСКО – ХИЖА „ВИХРЕН” ДО 30 ОКТОМВРИ

От 1 юни до 30 октомври стартира автобусната линия по маршрута Банско – местност Шилигарника...

ОТ БАНСКО ТРЪГНА ТОЙ!

  302 години от рождението на свети Паисий Хилендарски Както всяка година на 19 юни, и днес...

ЗАВЪРШИ ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ

Днес приключи двугодишното обучение на учениците от 4а клас от СУ "Неофит Рилски" по Националната...

РАБОТНА ГРУПА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ РАЗМЕРА НА ТАКСАТА ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ

Със заповед на кмета Стойчо Баненски, в Община Банско бе създадена Работна група във връзка...

ЛИФТЪТ ОТ Х."ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ" ДО Х.БЕЗБОГ ОТНОВО РАБОТИ

След проведена пролетна техническа профилактика, седалковият лифт от хижа "Гоце Делчев" до хижа "Безбог" започва...

ОБЩИНА БАНСКО ИЗВЪРШВА ДЕЗИНСЕКЦИЯ И ДЕЗАКАРИЗАЦИЯ СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ, БЪЛХИ И КОМАРИ

  Уважаеми жители и гости,   На 11 юни (вторник), от 22:00 ч., на територията на град Банско...

КАМПАНИЯ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА БАТЕРИИ, АКУМУЛАТОРИ, ЕЛЕКТРИЧЕСКО И ЕЛЕКТРОННО ОБОРУДВАНЕ

Община Банско, в сътрудничество с организациите по оползотворяване, с които има сключени договори, организира поредна...

ОБЩИНА БАНСКО И МЕСТНИЯТ БИЗНЕС В ОБЩ ДИАЛОГ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИНДУСТРИАЛНИТЕ…

Кметът Стойчо Баненски покани на среща представители на фирми, които имат производствени бази в индустриалните...

НАШИТЕ ДЕЦА

ДЕЦАТА ОТ ФОЛКЛОРНА ГРУПА „БАНСКА МЛАДОСТ“ ЗАСЛУЖИХА МНОГОБРОЙНИ МЕДАЛИ

Фолклорна група "Банска младост " към НЧ"Никола Вапцаров-1894" спечели първо място на Фестивала на изкуствата... Read more

ДЕЦАТА НА БАНСКО ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА

🧚‍♂️🎭🎉Народно читалище „Никола Вапцаров-1894“ и Община Банско организираха за децата незабравим празник. Фоайето на читалището... Read more

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БАНСКО

Отново Банско има повод да се гордее със своите деца! Двама от тримата финалисти на... Read more

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ АЛПИЙЦИ НА СК „ЮЛЕН“

На 22 и 23 март 2024 г. Банско беше домакин на Държавното първенство по ски... Read more

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ГРАЦИИТЕ ОТ БАНСКО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „КРАКРА КЪП”

Клубът по художествена гимнастика „Банско“ взе участие в VI Международен турнир „Кракра къп“ в гр... Read more

АЛПИЙЦИТЕ НА СК"ЮЛЕН" С ПРИЗОВИ КЛАСИРАНИЯ В ТРИ ШАМПИОНАТА

От 13 до 15 март в курортите Боровец и Мальовица се проведоха детски състезания за... Read more

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

Bansko summer 2024 plakat

cao final 1

ГРУПАТА ЗА СПАСЯВАНЕ С КУЧЕТА НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ЮБИЛЕЙ В БАНСКО

Днес завърши една седмица, наситена с много събития, свързани с работата на водачите на спасителни кучета в планината и на терен при различни бедствия и аварии. Планинската спасителна служба – База Банско беше формалният домакин на Международния обучителен курс за спасителни кучета, посветен на петдесетгодишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. Активни участници и съмишленици за организиране и провеждане на тази среща бяха отрядите на ПСС в Разлог и в Добринище, Община Банско, Община Разлог, Главна дирекция и районните служби на ПБЗН. В обучението участваха всички водачи на кучета от България и техни колеги от Словакия, Румъния и Чехия.

Спасителите и кучетата им работиха в синхрон, в който човешкият интелект и професионално насочените животински инстинкти са посветени на бързото откриване на пострадали в различни ситуации като намиране на затрупани в снега и изгубени в планината хора.

За първи път спасителите работиха в специално създаден за целта полигон в гр.Разлог, където са симулирани условия за обучение на кучетата за издирване на пострадали от земетресения и други бедствия в градски условия. Тренировъчната база е изградена в партньорство на общините Разлог, Банско и ПСС. Необходимостта от нейното създаване проличава особено много след голямото земетресение в Турция, след което ПСС и ГДПБЗН предприемат активна съвместна тренировъчна дейност. Главна цел на този обучителен център е да можем, когато има нужда, където и да е, да се отзовем най-бързо и да спасим живите, аргументира в едно изречение създаването му Атанас Уков, ръководител на групата за спасяване с кучета в България.

Кметът на Община Банско Стойчо Баненски определя срещата като знаменателна не само заради успешно проведения курс, а заради единомислието и създаденото доверие между спасителите. Оказва се, че още преди да се срещнат в Банско, те са били заедно на терен и са работили със своите кучета по време на опустошителното земетресение в Турция. Като планински спасител-доброволец по призвание и като кмет на община, в която ПСС има специално и значимо място, Баненски благодари на кмета на Разлог Красимир Герчев за разбирането и подкрепата за изграждането на тренировъчния полигон.

Стойчо Баненски посрещна в Общината участниците в международния курс от чужбина. В приветствието си към тях той подчерта важността на подобни обучителни курсове за повишаване квалификацията на спасителите. Баненски изтъкна, че за община Банско, в която зимният и планински туризъм са определящи за икономиката, спокойствието и безопасността за туристите са от първостепенно значение.

Особено емоционално и впечатляващо беше тържеството, посветено на 50-годишния юбилей на Групата за спасяване с кучета на ПСС. На срещата в Банско се събраха активно работещи професионално и доброволци спасители, ветерани, съмишленици и приятели от цяла България. Сред официалните гости бяха председателят на БЧК Христо Григоров, директорът на ПСС – Емил Нешев, гл. инспектор Калоян Дончев от ГДПБЗН, комисар Васил Василев от РДПБЗН, началникът на РСПБЗН Димитър Клечеров, зам.-директор на ЮЗДП инж. Ваня Каменова журналистката и ПР на ЮЗДП Ирина Жерева, кметът на община Разлог Красимир Герчев, кметът на община Банско Стойчо Баненски, председателят на ОбС Банско Димитър Русков.

Раздадени бяха много награди на отличили се през годините, чиято работа е посветена на здравето и сигурността на хората. А пред жителите и гостите на Банско водачите на спасителни кучета показаха техните качества, послушание и безупречно изпълнение на зададени команди.

През годините аз и моите колеги сме попадали в много тежки ситуации. Понякога сме успявали в усилията си да спасим живот, друг път сме губили живот. Било ни е тежко, но винаги сме се изправяли заедно и не сме се разколебавали в увереността си, че ще продължим по пътя, който сме избрали, защото вярваме в него, заяви Атанас Уков от името на водачите на кучета в България.

View the embedded image gallery online at:
https://bansko.bg/bg/13234--------------#sigProIdd075a472c7