Logo

Банско бе домакин на изнесено заседание на Парламентарната еко комисия

Банско бе домакин на изнесено заседание на Парламентарната комисия по околната среда и водите към 44-то Народно събрание. В рамките на своята програма, Комисията, председателствана от Ивелина Василева, проведе работна среща с кмета Георги Икономов.

В контекста на дневния ред на парламентаристите за обзор на политиките в сферата на околната среда и тяхната реализация на практика, градоначалникът запозна присъстващите с две екологични инфраструктурни съоръжения, изградени в Банско - изпълнената с евро средства Пречиствателна станция за отпадни води, както и изградената като частна инициатива централа за топлинна енергия на био маса, която към момента е общинска собственост.

„Всички обществени обекти в гр. Банско и гр. Добринище се отопляват екологично. Това е реалност, с която малко общини могат да се похвалят и реална мярка за подобряване на екологичните показатели” сподели Икономов.

Градоначалникът използва работната среща, за да запознае народните представители с потенциала за развитие на ски зоната и нейното уплътняване. Не само за изграждане на още една кабинкова линия, а също реализирането на подобрения, които да я направят по-функционална и удобна за туристите.

Той допълни: „Бих искал да ви запозная с няколко фрапиращи цифри, демонстриращи състоянието на Парк Пирин към настоящия момент. С над 1000 тона въглеводороден диоксид СО2 е замърсен Пирин за последните шест месеца, като само за януари цифрата е 250 тона. Информацията идва от поставената през миналата година броячна камера на входа на Парк Пирин над Банско. Дори не искам да мисля колко е увредена природата в Пирин вследствие на автомобилните газове през последните 10 години. Нека еколозите да сметнат”.

В рамките на своята програма, народните представители посетиха на място обектите, за да се запознаят отблизо с изградените екологични технологии.zasedanie-001

Община Банско © 2020 All Rights Reserved. Дизайн WebsitExpert.