Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/12-10-2015/pgsst
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/12-10-2015/pgsst
Log in

Последни новини

НАД 300 МОТОРА HARLEY ПРИСТИГНАХА В БАНСКО ЗА RIDE ON 2024

От 11 до 14 юли Банско е столицата на Harley Owners Group /H.O.G./– най-голямата в...

КМЕТЪТ СТОЙЧО БАНЕНСКИ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО В ЧАСТ ОТ…

Със заповед на кмета на община Банско Стойчо Баненски се въвежда временна забрана за движение...

ФОЛК ФЕСТ БАНСКО 2024

Дългоочакваното от любителите на народната музика начало на поредното издание на Банско Фолк фест настъпи.  В...

БАНСКО БЕШЕ ДОМАКИН НА ПЪРВОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЕНДУРО БИАТЛОН ПО ВРЕМЕ НА…

В разгара на лятото, настроението сред почитателите на мотокросовете се повиши с допълнителни градуси на...

ХЕЛИКОПТЕРЪТ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ ПРИСТИГНА В БАНСКО ЗА УТОЧНЯВАНЕ НА МЕСТАТА С…

 Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Кметът Стойчо Баненски се срещна...

КОНЦЕРТ В СТУДИО 1 НА БНР НА МУЗИКАНТИ, КОИТО  СА В ПРОГРАМАТА…

Талантливи музиканти от цяла България се включиха в майсторски клас на вокалния феномен на Балканите...

ФОЛК ФЕСТ БАНСКО 2024

Само след три дни, Банско отново ще се потопи във вълшебството на българския фолклор. На 12...

НА ВНИМАНИЕТО НА ЖИТЕЛИ И ГОСТИТЕ НА ОБЩИНА БАНСКО!

Общинските власти организират обработка срещу кърлежи и бълхи на обществени терени – детски и спортни...

ПАРАД - КОНЦЕРТ НА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ОРКЕСТРИ "ВАКАНЦИЯ, УРА!" 2024

Искате ли да знаете как беше в Банско този уикенд? Беше вълнуващо! Беше еуфорично! Беше вдъхновяващо и затрогващо...

НАШИТЕ ДЕЦА

ГОРДЕЕМ СЕ С НАШИТЕ МЛАДИ МАТЕМАТИЦИ И СПОРТИСТИ: НЕВЕРОЯТНИ УСПЕХИ ЗА…

Този уикенд в Несебър се проведе финалът на XI международен турнир "Математика без граници", където... Read more

ДЕЦАТА ОТ ФОЛКЛОРНА ГРУПА „БАНСКА МЛАДОСТ“ ЗАСЛУЖИХА МНОГОБРОЙНИ МЕДАЛИ

Фолклорна група "Банска младост " към НЧ"Никола Вапцаров-1894" спечели първо място на Фестивала на изкуствата... Read more

ДЕЦАТА НА БАНСКО ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА

🧚‍♂️🎭🎉Народно читалище „Никола Вапцаров-1894“ и Община Банско организираха за децата незабравим празник. Фоайето на читалището... Read more

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БАНСКО

Отново Банско има повод да се гордее със своите деца! Двама от тримата финалисти на... Read more

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ АЛПИЙЦИ НА СК „ЮЛЕН“

На 22 и 23 март 2024 г. Банско беше домакин на Държавното първенство по ски... Read more

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ГРАЦИИТЕ ОТ БАНСКО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „КРАКРА КЪП”

Клубът по художествена гимнастика „Банско“ взе участие в VI Международен турнир „Кракра къп“ в гр... Read more

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

Bansko summer 2024 plakat

cao final 1

ПГССТ „Алеко Константинов” отново на път: Някъде в България!

По традиция в началото на учебната година учителите от ПГССТ „Алеко Константинов”, Сашка Крайнова и Василена Дукова, организират поход или екскурзия из България по призива на Алеко Константинов: „Опознай България, за да я обикнеш”.

„Искаме да погледнем родината си от всички високи точки на нашите планини - споделят учителките - Нашите маршрути винаги са с дестинации, които позволяват да видим много прекрасни кътчета от България.”

Тази година избраният маршрут е една сбъдната мечта.

 

Ние от дъжд не се боим!

Въпреки прогнозите за времето, с група от 20 ученици потегляме по начертаната посока: От Банско към Ловеч, Крушунските водопади и Деветашката пещера. Решаваме да покорим Стара планина през Национален парк Централен Балкан и прохода Кърнаре-Троян. Един от най-високите български проходи. Преодолява се много голяма височина, има множество завои. Искаме да видям Балкана от най-високата възможна точка, Беклемето, връхната точка на прохода. Надморската височина е 1360 метра.

Времето е много лошо – мъгла и дъжд. Прекосяваме Тракийската низина и Подбалкана с плахи надежди, че времето ще се смили, но уви!

Балканът ни приема в своите дебри с доста динамично време. Тръгваме по пътя, тайнствено обвит в мъгла. Гъста пелена покрива завоите, които едвам се виждат. Беклемето ни посреща навъсен и мрачен. Нищо не виждаме от неговата красота, но си представяме картината при ясно и слънчево време! Сега природата просто страда от обилната ненавременна влага. Жълтите кехлибарени листа на мокрите дървета блестят ярко от водните капчици по тях.

Преминаваме през гр.Троян и се отправяме към Троянския манастир, една древна светиня, забележителен паметник на културата от национално значение. В него историята говори с тайнствен глас. А Природонаучният музей в с.Черни Осъм ни посреща с неочаквано добра експозиция. В залите на музея са изложени повече от 700 експоната.Могат да се видят представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина. Началото на музея е поставено през 1956г. от местния учител по биология Илия Илиев с ученици от природолюбителския кръжок. Така се създава един от най-добрите музеи в страната.

Въпреки дъжда, пред очите ни се изправят с цялото си великолепие склоновете на планината, облечени в пъстра есенна премяна.

Продължаваме пътя си с промити от преживяното души.

В непознатото с.Сливек ни посреща със сърдечни усмивки един неочаквано приятен хотел.

На другия ден дъждът продължава да вали, но естествено не може да ни спре да продължим към заветната цел – Крушунските водопади.

Крушунските водопади са едно от най-прекрасните творения на природата и просто не може да бъде описано, а само видяно. Девствена дива природа, чиста и недокосната от хората, това е мястото на Крушунските водопади. За да сестигне до тях, минаваме по красива еко пътека с множество дървени мостчета и стълби. Наоколо ни обгръща гъста растителност и губим представа къде се намираме.

Навлизаме навътре по хлъзгавата кална пътека и изведнъж пред очите ни се разкрива невероятната картина: водна феерия от прагове, басейни, водоскоци, скрити в гъстата растителност. Водната маса пада от 15-метрови карстови скали. Изпитваме необикновеното въздействие на тази природна красота! Пътеката продължава да се вие между образуваните езерца и падове, покрай речните бързеи и скалите, достига до пещерата, от която извира река Маарата – реката, която създава този красив воден спектакъл, наречен Крушунски водопади. Достигането до извора, до мястото, от където тръгват Крушунските водопади, е наистина необикновено преживяване, което спира дъха и остава своя отпечатък завинаги. До върха достигат най-смелите от нашата група, разбира се. Лошото време е направило опасно и предизвикателно това преживяване. Но то влива допълнителна доза адреналин и преживяването е двойно по-силно.

Разделяме се с Крушуна с намерението да посетим отново водопадите в началото на сезона, когато водната маса е в своя апогей.  

Продължаваме към Деветашката пещера.В пещерата са открити следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха (около 70 000 г. пр. Хр.). Днес тя е дом на 82 вида птици (13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 — в световния червен списък) и 9 вида прилепи.

Времето не устоя на молбите ни за хубаво време и дъждът спря. Задуха вятър, който бързо, бързо разгони всички тъмни дъждовни облаци. Една наша мечта е на път да се сбъдне. Ето ни на входа. Посреща ни огромен свод, а вътре множество „очи”, които се взират право в душите ни. Всеки посетител гледа със свои очи „очите” на пещерата. Мъглите над реката се промъкват в отворите отгоре и през „очите” се процежда мистична светлина, която ни зарежда с космическа хармония.

Малката рекичка в средата на централната зала, небесните "очи", бръснещите стрели на вятъра, дупките на тъмните входове, които водят незнайно къде... Това са отделни мигове от неочакваното изживяване. Картината се допълва от шума и гледката на стрелкащите се птици и изплашени прилепи. Напускаме пещерата удовлетворени от преживяното. Това място е уникално, но не ни се разкри изцяло.

Навън небето най-после е възвърнало естествения си цвят. Природа грее от ярката светлина! Сега вече нищо не пречи да се насладим на великолепието на Балкана.

Стара планина разгръща пред нас цялото си величие и красота.

Продължаваме към гр.Ловеч, за да минем през покрития мост на Кольо Фичето и да се насладим на красотата на този пълен с история град.

Връщаме се през магистрала „Хемус”, защото от нея можем да се насладим на спиращи дъха гледки. Есенната планина е необикновено красива!

Преминаваме покрай планините Витоша и Рила, за да се завърнем отново в Пирин планина. У дома!pgsst-001

{gallery}news-kalo/12-10-2015/pgsst{/gallery}