Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/20-06-2017/paisij
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/20-06-2017/paisij
Log in

cao final 1

Последни новини

В БАНСКО СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ЗА НОВО ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА…

Днес се проведе встъпителната пресконференция по проект № BG-RRP-4.025-0055 "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура...

2 МАЙ ЩЕ БЪДЕ НЕУЧЕБЕН В ОБЩИНА БАНСКО

  Учениците в училищата в община Банско ще имат допълнително един ден ваканция на 2 май. Във...

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО

СПОРТИСТИ ОТ БАНСКО УЧАСТВАТ В ЕВРО`2024 ПО ТАЕКУОНДО Двама от най-добрите състезатели на Таекуондо клуб “Хоук-Банско”...

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ 2024

От 16 до 26 април 2024 г., Община Банско организира пролетно почистване. Приканват се всички...

УСПЕХ НА ДОБРОВОЛЧЕСКАТА АКЦИЯ „С ЛЮБОВ КЪМ ДЪРВЕТАТА“

Проведената в края на миналата седмица акция „С любов към дърветата“ за почистване на дърветата...

ВАЖНО!

  Считано от 01.05.2024 г., „Топлоснабдяване Банско" ЕООД преустановява подаването на топлинна енергия на своите клиенти...

ПОБЕДА ЗА НИКОЛАЯ СЪБЕВА НА DIAMOND CUP MALTA 2024

  Най-добрата в бодибилдинга в България – Николая Събева от Банско, оправда собствените си очаквания за...

НА ВНИМАНИЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА ОБЩИНА БАНСКО!

Общинските власти организират обработка срещу бълхи и кърлежи на обществени терени – детски и...

БАНСКО ТРИУМФИРА В КАНАДСКАТА БОРБА

Състезателите от Банско бяха над всички на Държавното първенство по канадска борба. Местните клубове „Армспорт“...

НАШИТЕ ДЕЦА

ДЕЦАТА НА БАНСКО ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ТЕАТЪРА

🧚‍♂️🎭🎉Народно читалище „Никола Вапцаров-1894“ и Община Банско организираха за децата незабравим празник. Фоайето на читалището...

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БАНСКО

Отново Банско има повод да се гордее със своите деца! Двама от тримата финалисти на...

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ УСПЕХИ ЗА МЛАДИТЕ АЛПИЙЦИ НА СК „ЮЛЕН“

На 22 и 23 март 2024 г. Банско беше домакин на Държавното първенство по ски...

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ГРАЦИИТЕ ОТ БАНСКО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „КРАКРА КЪП”

Клубът по художествена гимнастика „Банско“ взе участие в VI Международен турнир „Кракра къп“ в гр...

АЛПИЙЦИТЕ НА СК"ЮЛЕН" С ПРИЗОВИ КЛАСИРАНИЯ В ТРИ ШАМПИОНАТА

От 13 до 15 март в курортите Боровец и Мальовица се проведоха детски състезания за...

ПРАЗНИК ПО РОДОЛЮБИЕ

Истински български празник по родолюбие ни подариха днес децата от 2 „а” клас на СУ...

Абонирай се за нашия Бизнес бюлетин

Родното място на Паисий Хилендарски – Банско, отдаде почит към паметта на великия българин

В Банско, родното място на Паисий Хилендарски, жители и гости отдадоха заслужена почит към паметта на великия българин. Честванията бяха посветени на 295 годишнината от рождението на Будителя и 255 години от написването на неговия труд „История славянобългарска”. Книга, която преобръща живота на българите и посочва пътя за неговото възкръсване. Преди 255 години тръгва паисиевото слово да буди и зове, да стряска и укорява, да носи познание и дарява достойнство. И така до днес, до утре и завинаги, докато я има България.

Още от ранни зори, тържествен камбанен звън огласи града под Тодорка и даде начало на тържествата посветени на Преподобни Паисий Хилендарски, с отслужване на Божествена Света Литургия от Негово Високопреосвещенство Серафим, митрополит на Неврокопска епархия.

Мероприятията продължиха в Посетителския информационен център, където бе прожектиран документален филм за Паисий, а в Духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски”, своеобразния дом на Отец Паисий, бе представена Втората Харитонова преправка на „История славянобългарска”, написана по инициатива на жените от Клуб „Бояна” и Клуб „Старинен Пловдив”.

Таза калиграфски написана преправка, създадена по един съвсем възрожденски начин бе представена от паисиеведът доц. д-р Мила Кръстева и Фани Бойкова. „Това, което днес представяме е само една от ръкописните книги, които Българското възраждане е създало и с което е осигурило памет за монаха и неговата малка „История”. Нарича се преправка, защото е компилация, сглоба от текст на Паисий и текст на Спиридон, един друг монах, който през 1792 г. създава друга история и тази книга заема парченце, фрагмент от Паисиевата история и фрагменти от Спиридоновата история. Преписвана е на ръка от Харитон Рилец, а също и от негови ученици. Уникалното в тази книга е, че тя помни духа на онова време” сподели историчката.

Открит урок по родолюбие “Отец Паисий обикаля още” бе изнесен в информационния център. Ученици, водени от Елеонора Барякова, представиха презентация за Паисий, специално създадена за честванията. Рецитирани бяха ученически есета, посветени на паисиевото дело. Урок, който имаше за цел да засвидетелства за пореден път, че паметта е вярност, вярност към предците и дома, вярност към народа и родината. „Нека никога да не забравяме как преди 255 години един монах извика срещу света „От днеска нататък българският род история има и става народ! Нека той познае от мойто писанье, че голям е той бил и пак ще да стане, че от славний Будин до светий Атон бил е припознаван нашият закон” бяха само част от словата, които звучаха от гордите наследници на Паисий в залата на инфо центъра.

Привечер стотици се стекоха на площад „Възраждане” пред величествения паметник на Паисий, за да станат свидетели на един невероятен исторически спектакъл, който успя да докосне сърцата на мнозина, благодарение на ансамбъл „Българе”.

Кметът на Банско Георги Икономов, откри вечерта с думите „Днес православния български народ и Българската православна църква почитат Светеца, но за нас, неговите съграждани  тази почит има и други измерения.Защото ние, родените тук, живеем през Паисий! Ние „чувстваме” Паисий и възпитаваме децата си в неговия дух, който неотменно присъства в нашия живот и в нашата уникалност като град.”

„Тук ние го наричаме „първият апостол”. Този, който изрече думите "Българино, знай своя род и език" и ги превърна не само в символ на българското самосъзнание през всички епохи, но и беляза нашата обща съдба на негови съграждани. Затовa, всяка година ние се събираме, за да го почетем с любов и признание, и да чуем отново неговото Атонско послание за род, език, вяра и свобода. И нека се знае, че сам Бог въздигна Петър Баханов, банскалията, който прие монашеството под името Паисий, за да напише „История славянобългарска” в най-страшните години на робството и върне куража на народа ни, като му покаже славното му минало и да измоли Божията помощ за бъдещето му!” допълни още Икономов.

„История славянобългарска е призив да поискаме отново да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите народи. Дълбок поклон пред първия наш будител, призовал ни да знаем своя род и език и да се гордеем, че сме българи” изтъкна председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който бе скъп гост на честванията.

Гости на празничните чествания бяха още народните представители - Александър Мацурев, Даниела Савеклиева и Димитър Гамишев, областния управител Бисер Михайлов, редица признателни граждани и приятели на Банско.paisij-005

{gallery}news-kalo/20-06-2017/paisij{/gallery}