ИСТОРИКО-ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „РАДОНОВА КЪЩА” - Банско

  • PDF

image014

Контакти:

Работно време: 09.00 – 13.00 часа

                              14.00 – 16.30 часа

Почивен ден: събота и неделя

Тел. 0749/ 831 32 ; 0749/883 03; 0749/883 04

Е-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Aдрес: гр.Банско, ул.”Атон” № 3

Експозицията в старата къща проследява историческото развитие на Банско от възникването му до Освобождението през 1912 година. Селището заема особено важно място в националната ни история и утвърждаването на българщината. През ХVІІІ век банскалии развиват широка търговска дейност в рамките на Османската империя и в редица европейски страни. Банско се обособява като огнище на духовност и просвета. Населението му взима най-активно участие в националноосвободителните борби на народа ни. Тези процеси са представени чрез материали, свързани с богатата книжовна дейност, читалищното и образователно дело, непрестанните схватки с поробителя.

В приземния етаж на възстановените стопански постройки са показани интересни находки от археологическите проучвания в региона. Керамичните фрагменти и изцяло запазени съдове, разнообразният монетен материал, изобилието от стъкло, изящните накити и др. свидетелстват за активност още от времето на траките, продължила през античността и средновековието.

В околността са регистрирани над 100 обекта, включени в Археологическата карта на България. На територията на община Банско са проучени изцяло три археологически обекта:

В местността „Шипотско са разкрити останките на раннохристиянска базилика (ІV –VІ в.) и прилежащи към нея помещения. По-късно в наоса на базиликата е изградена малка средновековна църква. В южна посока са разкрити следи от средновековни жилища ( ІХ – ХІІ в.). Проучен е и средновековната църква некропол.

В местността „Св. Иван” е разкрито тракийско светилище на огъня, използвано за култови практики и през по-късни епохи. В района на водохранилището са проучени пещи за строителна керамика, които оформят най-големия регистриран до този момент производствен керамичен център у нас от периода на късната античност (ІV - VІ в.), с най-висока степен на запазеност.

Текущи са археологическите разкопки в местностите „Карагонско” и „Свети Никола”.

На платото „Св. Никола” са разкрити основите на раннохристиянска еднокорабна едноабсидна базилика със следи от по-късно пристрояване. Проучва се крепост, която обхваща значителна площ. Разкрити са част от крепостна стена и стражева кула, множество зидове, запазени на места до 3.2 м., които оформят помещения с различни размери. Засечена е подова настилка от керамични плочи и част от канал. Проучен е некропол, датиран според намерените монети в периода между ІІІ и ХVІІ в.

Богата етнографска експозиция представя по неповторим начин същността и особеностите на местната материална култура. Предмети на бита, оръдия на труда, разнообразни образци на ежедневни и празнични костюми, впечатляващи накити и пъстри тъкани. Осезаемото присъствие на градски елементи илюстрират напредъка на банскалии, съприкосновението им с европейските достижения и непрекъснатия им стремеж към новаторство и съвършенство.


eobshtina

image001


АНКЕТА

АНКЕТА: Ефективно гражданско участие при формулиране, изпълнение и мониторинг на местни политики

Молим ви да отделите няколко минути и да отговорите на поставените въпроси.

 

 КЪМ АНКЕТАТА

open-data

banski-vestnik

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В:

instagram youtube

medii

mestni-izbori-2019

You are here