Log in

Bansko ljato 2022 110522

МАРИЯ И МАГДАЛЕНА ФИЛАТОВИ СПЕЧЕЛИХА СЪРЦАТА НА БАНСКАЛИИ

Младите изпълнителки на български фолклор пяха на централния площад в Банско и спечелиха сърцата на публиката. Те се включиха в програмата по случай 100-годишнината от Освобождението и успяха да зарадват жителите и гостите на курортния град с концерт  “ Пиринска хубост”. Пред събралото се множество близначките представиха не само новия си албум, но и други обичани песни.

На концерта присъстваха кметът на Община Банско Георги Икономов, екипът му и председателят на Общинския съвет Владимир Колчагов.

Мария и Магдалена Филатови са родени в Благоевград. Пеят от 8-годишна възраст. Още от малки обичат народните песни и ги изпълняват на типичния за пиринския край двуглас.

Песните научават предимно от двете им баби и майка им, която е от Банско. Първият им самостоятелен албум "Залюбих мамо" е издаден през 1999 г. Албумът е търсен и за кратко време става популярен сред почитателите на фолклорната музика. Съдържа най-вече песни от пиринската фолклорна област и няколко македонски.

Мария и Магдалена Филатови участват на фестивала "Пирин фолк" в три последователни години (2002, 2003, 2004), както и през 2008 г. През 2002 откриват конкурсната част на фестивала с песента “Два се рода сродяват”. През 2003 Мария и Магдалена участват с песента "Пирине планино" , която е по тяхна музика, текст на Катя Ерменкова и аранжимент на Димитър Динев. С тази песен сестрите Филатови печелят наградата на генералния спонсор. През 2005 и 2006 близначките участват на фестивала "Македония фолк". Като през 2005 взимат награда за млади автори с песента "Пирински войводки”, а през 2006 се явяват на фестивала с песен по музика и текст на големия композитор Димитър Янев.От края на 2007 година са изпълнители на най-голямата музикална компания "Пайнер”.

През 2009 година на музикалния пазар излиза втория фолкорен албум на Мария и Магдалена Филатови. Той е озаглавен "Пиринска хубост" и съдържа песни от Пиринския край и Македония. Едни от най - обичаните песни от албума са: китката : "Дойди, дойди либе ле" - "Джоре дос", "Айде, чие ли е она девойче", Жени се сине", "По меани одиш Кольо".

През 2012 година на музикалния пазар се появява най- новият фолклорен албум на близначките Мария Магдалена Филатови. “Изгряла е месечинка” включва 12 песни, две от които са хороводни китки – “Йовано, мили сине/ Що си ми сине” и “Костадине, сине/ Темна мъгла паднала”. И този път основно място е отделено на македонските песни, които особено лежат на младите изпълнителки. Сред тях са мелодиите “Вело, Керко”, “Бело лице”, “Сещаш ли се моме”, които са познати на ценителите на фолклора. Новият албум на Мария и Магдалена Филатови носи името на популярната добруджанска песен - “Изгряла е месечинка”. Двама от колегите на близначките в музикална компания "Пайнер": Николай Славеев и Христо Косашки записаха дуетни песни с момичетата. В албума не липсват и авторски композиции на фолклорна основа, които допълнително разширяват пъстротата на новия албум.

Мария и Магдалена Филатови изпълниха и най-новата си песен" Довиждане любов".

IMG 0910

IMG 0922

IMG 0923

IMG 0925

IMG 0930

IMG 0931

IMG 0939

IMG 0951