Log in
НАЙ-НОВО:

БАНСКО СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ЗИМНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН

20-10-2020 Новини за Банско

На организирана от Община Банско работна среща бяха обсъдени мерки за подготовка на...

Виж повече

ХАКАТОН БАНСКО - DIGIT 2020 FESTIVAL

20-10-2020 Новини за Банско

Третото издание на хакатона по дигитално предприемачество в Банско - DIGIT 2020 Festival...

Виж повече

УЧИЛИЩЕН ФОНД ЗА ВЗАИМОПОМОЩ „АЗБУКА НА ДОБРОТО”

20-10-2020 Новини за Банско

По инициатива на училищното ръководство и Обществения съвет на СУ „Неофит Рилски” гр...

Виж повече

СПЕШНИЯ ЦЕНТЪР В БАНСКО ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ В ДЕНЯ НА БЪЛГА…

20-10-2020 Новини за Банско

В Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец – най-тачения български светец и покровител...

Виж повече

БАНСКО НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗ АВТОГАРА

Кметът Иван Кадев договори с новите собственици на автогарата в Банско тя да продължи да се ползва до изграждане на нова.

Станалата неотдавна публично известна информация, че автогарата в Банско е продадена, предизвика голям интерес в града и породи спекулации от кого е извършена сделката и как ще бъде организирана услугата в бъдеще.

Община Банско никога не е била собственик на този обект, уточнява кметът Кадев. Автогарата като сграда и терен са били собственост на Министерство на транспорта в лицето на бившето държавно предприятие ДАП, а през 90-те години тя  става собственост на „Транс Пирин”ООД. Поради невъзможност да стопанисва и поддържа автогарата, в началото на тази година дружеството е продало имота на собствениците на съседния хотел. Според заявеното от новите собственици инвестиционно намерение, там ще бъде изградена спортна инфраструктура и паркинг. В общината вече са внесени необходимите документи за ПУП на територията.

Според кметът Иван Кадев, потребността от автогара в града е въпрос, който не се нуждае от коментари. „Наличието на автогара в който и да е град, е задължителна част от неговата инфраструктура, защото има обществено и социално значение. Важно е за Банско, тъй като сме зависими изцяло от автотранспорта, но и като град -  целогодишна туристическа дестинация и зимна столица на Балканите. Затова проведох среща с новите собственици и договорихме в  следващите 2-3 години автогарата да продължи да се ползва като такава. Междувременно, Общината ще направи необходимото за изграждане на нова автогара.  Продажбата на автогарата едва ли ще се отрази сериозно на посещаемостта на туристи  в гр. Банско. Няма точна статистика какъв е процентът на туристите, ползващи обществен транспорт, за да дойдат тук на екскурзия или почивка. Наблюденията показват, че не е много висок. Автобусният транспорт се ползва предимно от местни жители и сезонно работещите в града, т.е. автогарата  е с обществена значимост за местното население и местния бизнес”, уточнява Иван Кадев. Той е категоричен, че няма опасност Банско да остане без автогара. Вече се правят проучвания и се подготвят идейни проекти. Вероятно новата автогара ще бъде в същия район, близо до ЖП гарата.

avtogara

cao final 1

cao final 1

eobshtina

konsultacii

cao final 1

eobshtina

hotline

cao final 1

konsultacii

image001

e-paybaner

easypay

НОВИНИ

Общински съвет Банско