Log in
Bulgarian English German Romanian Russian Serbian

ЧИТАЛИЩЕ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ -1894” - гр. БАНСКО

  • TPL_GK_NEWS2_DATE_MODIFIED
  • TPL_GK_NEWS2_DATE_CREATED

Читалище „Никола Вапцаров - 1894“ е самобитно духовно средище и модерен културен център. Читалището в Банско пази стародавните традиции на своя град и надгражда нови и модерни културни практики. То е място, осигуряващо достъп до култура и информация. Място, където всеки може да се развива като творец.

Работата на читалището е насочена в изпълнение на следните основни цели:

  • Да опазва културно-историческото наследство и националните традиции
  • Да съдейства за развитие на културния туризъм в общината чрез максимално използване на културно-историческото наследство и местните традиции, да подпомага дейността по издирване на фолклорното наследство, етнографията и краезнанието на територията на общината
  • Да работи за осигуряване на по-добра и съвременна образователна, културна, социална и информационна среда на населението
  • Да създава възможности за личностна изява на младите хора
  • Да разшири съдържателния и социалния обхват на читалищната дейност за привличане на по-широк кръг от населението
  • Да поддържа активно партньорство с Общинската администрация и неправителствените организации, както и с други културни институти и бизнеса.

 

Читалището реализира тези цели със следните свои дейности:

 

БИБЛИОТЕЧНА ДЕЙНОСТ

Библиотеката при читалище „Никола Вапцаров 1894” - гр. Банско изпълнява своята основна функция като обществена библиотека – да съхранява, обновява, обогатява фонда и предоставя информация на своите потребители за библиотечната си колекция, която наброява 52 500 тома литература от различни отдели на знанието. Информационно-документалните масиви се обогатяват непрекъснато, като библиотеката се стреми да предоставя информация според потребителското търсене, както и неограничен достъп до фондове и услуги на всеки потребител. Мисията и функциите на библиотеката се дефинират от обществените порядки и от очакванията към нея. Ролята, която библиотеката е поемала се е променяла в различните времеви отрязъци. Новите технологии оказват по-сериозно въздействие върху библиотеката. Тя работи по програма „Глобални библиотеки”, чрез която потребителите могат да ползват информационно-комуникационните технологии. Успява да съхрани интереса към печатното богатство на библиотеката и същевременно да въведе добри практики в сферата на комуникацията и информацията.

В библиотеката се провеждат и културно-просветни прояви. Целта им е популяризиране на книгата, стимулиране на четенето и творчеството, както и изграждане на облика на библиотеката като институция, която заема важно място в социалния живот на читатели и потребители.

 

КУЛТУРНО ПРОСВЕТНА ДЕЙНОСТ

С разнообразни по форма и съдържание модели на културно-просветната дейност читалището отбелязва годишнини на бележити дати, личности и събития, официални и професионални празници, празници от християнския календар. Още в първия ден на годината оживява един празник, останал във времето и продължен днес – Новогодишен кукерски карнавал, подготвен от махалите участници с помощта на читалището. С различни форми на културно-просветна дейност се отбелязват Бабинден, Деня на самодееца, Деня на жената, Цветница, Великден, Коледа. Честват се 3-ти март – Национален празник на РБългария, 24 май – Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Ден на детето, 2 юни – Ден на Ботев, 5 октомври – Ден на Банско, 1 ноември – Ден на народните будители и други официални празници.

Читалището организира срещи и с местни творци. То е ревностен пазител на фолклорните традиции на Банско. Организира фолклорни концерти, събрали в себе си красотата на банската песен, ритъма на хорото, багрите на банската носия и колоритен бански хумор.

Всички културни прояви, организирани от читалището, се радват на изключителен интерес и се посещават от банскалии и гости на града.

 

ХУДОЖЕСТВЕНО – ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ

В читалището развиват своя талант и умения много деца и възрастни. Всички самодейни състави са основни участници в културните прояви от празничния календар на читалището, както и този на община Банско. Банскалии и гости на града познават и обичат самодейците на читалището. Чрез любителското творчество в читалището се поддържа жив прекрасния бански фолклор, поддържа се жива връзката между млади и стари.

 

ПЕСЕННО ИЗКУСТВО

Песенната традиция на Банско съществува от далечното минало.С артистичното си присъствие и завладяващите си гласове, певците на читалището пленяват сърцата на слушателите. Характерното за Банско двугласно пеене е в основата на изпълненията на:

Мъжки певчески групи

„Стар мерак” с ръководител Борис Хаджипопов

„Банскалии” с ръководител Димитър Касапинов

Група за бански и масови песни с ръководител Димитър Бачев

Женски певчески групи

„Пирински  бисери” с ръководител Йорданка Чорбаджийска

„Глазненски напеви” с ръководител Надежда  Хаджиласкова

„Извор”с ръководител Йорданка Маркова

Детски и младежки певчески състави:

„Банска младост” с ръководители отец Георги Касапинов и Димитър Касапинов

„Бански старчета” с ръководител Атанас Янчовичин

 

ТАНЦОВО ИЗКУСТВО

Танцовите състави на читалището популяризират характерните  за Банско и региона  народни танци. Те са школа за музикална и танцова култура. Играят се най-обичаните български хора, танци на други народи и модерни танци.

Формации за български народни танци - ”Палавници”, „Забавление”, „Веселие” и „Пиринско настроение” с хореограф Десислава Баханова

Танцова школа „Арт-денс” за български народни и характерни танци с хореограф Райна Асева.

Хора от различни фолклорни области на България и сценични танци, разучават банскалии и гости на града в танцовите формации:

„Еуфория” с хореограф Десислава Баханова

„Бански фукли” и „Мераклии”  с хореограф Райна Асева

Танцов клуб  за латино танци, хип-хоп, мажоретни и модерни танци  ”Силвана денс” с хореограф Силвана Ханджийска

Танцова школа за деца „Groovy Moovy Dance” с ръководител Ани Апостолова

 

ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО

Театрален  състав ”Банско” с ръководител Елена Калайджиева

Театрално студио „Шапка на тояга” с ръководител Силвия Терзиева

 

ДЕТСКА МУЗИКАЛНА ШКОЛА

Запознава децата с основни музикални понятия и умения , възпитава музикална култура и усет към красивото.

- клас по пиано  с преподавател Асен Тренчев

- клас по тамбура с преподавател Димитър Касапинов

- клас по поп и джаз пеене с преподавател Асен Тренчев

Доброто ниво на изпълнение и богатия репертоар, дават възможност на самодейните състави и изпълнители на читалището да участват във фестивали, конкурси, турнири и събори и да печелят престижни награди и приятели в станата и чужбина.

Читалище „Никола Вапцаров-1894“ е модерен културен център с богата материално-техническа база, отговоряща на всички съвременни изисквания. То  участва в организацията и дава сцена на големи културни събития, организирани от община Банско, като: Международен балетен фестивал, Международен джаз фестивал, Летни театрални празници, Международен фестивал на планинарското кино, фестивали на изкуствата, конкурси за красота, изложения и други събития.

Най-големите професионални културни институти в България, наши и световни артисти и музиканти, показват своите театрални постановки, концерти, спектакли, балетни и други представления на сцената на читалището.

 

КОНТАКТИ:

2770 гр. Банско, пл. „Никола Вапцаров” 1

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Председател: Мая Стоицева - тел.: 0878450014